Recordaantal exposanten op Caravana 2010

kampeerzaken.nlDe Caravana die van 21 t/m 26 januari gehouden wordt in het WTC Expo in Leeuwarden heeft met een recordaantal van meer dan driehonderdvijftig exposanten niet te klagen in tijden dat de consument de hand op de knip houdt. In 2009 brachten 44.713 kampeerders een bezoekje aan de beurs, de Caravana is hiermee de drukst bezochte kampeerbeurs van Nederland.

 

Dit jaar viert de beurs haar vijftigste jubileum, met onder andere een oldtimerexpositie waar voor de liefhebbers wel vijftig caravans en campers uit de jaren 50, 60 en 70 te bewonderen zijn.


 

De opmars van de beurs was vorig jaar al merkbaar. Toen was de standruimte vlak voor de beurs uitverkocht en trok het kampeerevenement een recordaantal bezoekers. Dit jaar is de standruimte al voor de kerstdagen uitverkocht en is er een wachtlijst voor grote en kleine exposanten. De verklaring hiervoor is volgens de beursorganisatie te vinden in een combinatie van factoren. Kamperen is bij een grote groep vakantiegangers die voorheen een aantal keren per jaar een vliegreis maakten weer helemaal in trek. Men ziet de voordelen van investeren in een kampeermiddel ten opzichte van bijvoorbeeld een vliegvakantie.

 

De unieke combinatie van de exposanten – een gezellige mix tussen dealers en fabrikanten van de nieuwste modellen kampeermiddelen, kampeeraccessoires en campings uit heel Europa – draagt ook bij aan het succes. Er is geen andere beurs in Nederland waar zoveel campings -meer dan tweehonderdvijftig – vertegenwoordigd zijn.

 

De tendens van "consuminderen" en "back to basic", al dan niet veroorzaakt door de kredietcrisis is een derde reden. De huidige consument let scherp op zijn portemonnee en komt er achter dat de kwaliteit van een gemiddelde kampeervakantie aan comfort niets te wensen hoeft over te laten. De kampeermiddelen van nu zijn met hun tijd mee gegaan en voorzieningen op campings zijn vaak uitstekend. Bovendien is het begrip niche-marketing ook bij campinghouders hot. Veel exploitanten richten zich op een specifieke doelgroep zoals jonge gezinnen, natuurliefhebbers, actieve kampeerders of vijftigplussers waarmee slim wordt ingespeeld op de wensen van de moderne kampeerder.

 

De beurs wordt traditioneel veel bezocht door vijftigplussers met ruim tijd voor vakantie, in het weekend voeren vooral de gezinnen de boventoon. Maar ook voor de jonge avontuurlijke kampeerder biedt de Caravana veel nieuws zoals moderne kampeermiddelen als off-road tenttrailers en uitdagende kampeerreizen naar landen als Libië of Jordanië.

Like dit artikel
Tweet dit artikel