Eerder deze week onthulde Stellantis – het concern achter de Fiat Ducato en de zustervoertuigen van Peugeot, Citroën en Opel – op de Commercial Vehicle Ambition Day een vernieuwde versie van de Fiat Ducato.
Deze bestelwagen was jarenlang met voorsprong het populairste basisvoertuig. Maar de concurrentie in de vorm van bijvoorbeeld de Ford Transit, Mercedes Sprinter en VW Crafter ligt op de loer en maakt dankbaar gebruik van de leveringsproblemen van de Ducato. Stellantis kondigt nu een vernieuwde Ducato aan, maar zegt niet of de leveringsproblemen zijn opgelost. Wel horen we vanuit de markt dat het wat beter gaat met de leveringen.
Zustervoertuigen
We hadden het al even over de zustervoertuigen van de Fiat Ducato. Dat zijn de Citroën Jumper, Peugeot Boxer en Opel Movano, die in het Verenigd Koninkrijk natuurlijk Vauxhall Movano heet. Verder is er in de Verenigde Staten nóg een zustervoertuig, de Ram Promaster. Daarvan worden er net zo veel verkocht als de Ducato, Jumper, Boxer en Movano bij elkaar. Net zoals ieder merk zijn eigen regionale markt en sterke punten heeft, heeft ook ieder model van deze ‘familie’ zijn sterke punten. Want zowel qua uitrusting, prijs als specificaties verschillen ze allemaal iets. Dat zal, voor zover wij dat uit de door Stellantis verstrekte informatie moeten opmaken, ook zo blijven. Alleen qua motoren en versnellingsbakken worden de overeenkomsten wel groter.
Vernieuwde dieselmotor
Hoewel bij Stellantis bijna alles wat met ontwikkeling te maken heeft in het teken van elektrificatie staat, heeft men de dieselmotor nog niet vergeten. Xavier Peugeot, Vice President van de Business Unit Commercial Vehicles, vertelt dat men de dieselmotoren voorlopig nog zal door ontwikkelen. De Ducato en zustervoertuigen krijgen een geheel vernieuwde 2,2-liter Alfa dieselmotor. Deze is voortaan voorzien van een tweetraps uitlaatgaszuivering, zodat hij klaar is voor de nieuwe Euro6E-norm. Dankzij een verbeterde en aerodynamica en een geoptimaliseerde fijnafstemming zijn deze bestelwagens negen tot vijftien procent zuiniger (en schoner).
Tweede generatie elektrische Ducato
Er was sinds een tijdje al een volledig elektrische versie van de Fiat Ducato, maar die was qua prijs en specificaties niet bijster gunstig. En voor camperaars al helemaal niet. Maar de nieuwe aandrijflijn en accu die Stellantis voor de grote bestelwagens heeft ontwikkeld is een stuk veelbelovender.
Het nieuwe accupakket heeft een capaciteit van maar liefst 110 kWh. Daarmee zouden ze – met een normaal en dus niet verhoogd dak een actieradius tot wel 420 kilometer moeten halen. Als je dat accupakket onderweg op moet laden: aan de snellader kun je het dankzij de laadsnelheid van maximaal 150 kW in minder dan een half uur opladen van 15 tot 80 procent. Het opladen van 0 tot 80 procent gaat in minder dan een uur. De laadpoort zit helaas nogal onpraktisch op de plaats van de vulopening.
De vernieuwde elektrische e-Ducato krijgt een 150 kW synchroonmotor op de vooras, die een riant koppel van 410 Nm levert. Je kunt de energie, die bij het op de motor vrijkomt, in vier stappen regenereren. Die stel je in met een stuurwielpaddle zodat je het grootste deel van de tijd zonder de fysieke remmen toe kunt. Het moderne, zeer prettige rijden met een één-pedaalbediening is helaas niet mogelijk.
Voorts kan de elektrische nu ook met een trekhaak worden geleverd, hij heeft dan een trekvermogen tot 2,4 ton. Het fysieke laadvermogen van de Ducato is door het gewicht van dat grote accupakket wel vrij beperkt. Van de 1.300 kilo die de dieselversie heeft, blijft maar 700 kilo over om de MTM van 3.500 kilo niet te overschrijden. Wat dat betreft is het hopen op de aangekondigde maar veelbesproken ontheffing voor elektrische bestelwagens, zodat je die (onder bepaalde voorwaarden) tot een MTM van 4.250 kilo met rijbewijs B mag besturen.
Voorts meldt Stellantis dat de vernieuwde elektrische e-Ducato zo’n 15.000 goedkoper zou moeten worden.
Ook op waterstof
Verder verwacht Stellantis dat er in 2024 een brandstofcelversie van de Ducato komt. Dankzij het eigen Mid-Power-System hebben een bereik van ongeveer 500 kilometer (met een 7-kilo waterstoftank). Qua gewicht zijn die vergelijkbaar met de nieuwe elektrische versie. Qua laadvermogen dus gelijk, maar wel tanken in zo’n vijf minuten (tenzij er vlak voor jou veel gebruik van het waterstoftankstation is gemaakt, dan duurt het toch echt langer).
Interieur
Verder is het interieur en dashboard van de Ducato aangepast, met aanpasbare instrumentenclusters en centrale displays. Ook komt er een “Dynamic Surround Vision”-systeem met 360 graden camera’s voor een uitgebreid zicht rondom het voertuig. Ook krijgt hij Level 2-oplossingen voor rij-assistentie en volledige LED-koplampen. Ook is een flinke verbetering van de infotainment- en veiligheidsvoorzieningen aangekondigd.