Fiets en Wandelbeurs 2014: themaland Zwitserland

Matterhorn in Zwitserland

Zermatt aan de voet van de Matterhorn vormt een uitgebreid (ski- en) wandelgebied

AMSTERDAM – Zwitserland, het Nederlands landschap en de Eerste Wereldoorlog zijn de grote thema’s op de Fiets en Wandelbeurs. De tiende editie vindt plaats op 1 en 2 maart 2014 in de RAI Amsterdam.

Tips nodig voor een bijzondere fiets- en wandelvakanties? Het programma van de Fiets en Wandelbeurs 2014 omvat ruim 120 lezingen, presentaties, shows en workshops voor actieve vakantiegangers. Fietser Frank van Rijn neemt de bezoekers van de beurs mee naar Zuidoost-Azië. Via Chiang Mai in het noorden van Thailand fietste hij naar de Gouden Driehoek aan de Mekong, het drielandenpunt van Thailand, Birma en Laos.

Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest bedwong, vertelt over de tocht die zij en haar man Henk Wesselius liepen 2.000 kilometer langs de grens van Nepal, dwars door de Himalaya.

Zwitserland

Zwitserland, themaland van de beurs, krijgt volop aandacht van Elio Pelzers. Hij wandelde in het merengebied op de grens met Italië en geeft een levendige impressie van dit relatief onbekende wandelparadijs. Je kunt in Zwitserland ook de Merenroute fietsen, zoals fietsreisjournalist Bert Sitters deed. Hij doorkruiste het land diagonaal en stapte onderweg af bij dertien meren.

De middeleeuwse pelgrimsroute Via Francigena of de Frankenroute is het onderwerp van Ben Teunissen. Joost Vermeulen laat ten slotte zien welke kaarten en gidsen je het beste op weg helpen in Zwitserland.

Nederlandse landschap

De Fiets en Wandelbeurs zoekt het dit keer ook dicht bij huis. Wim van der Ende presenteert betoverende foto’s van Nederlandse landschappen. Schrijver Gerrit Jan Zwier zwierf rond in de Noordelijke provincies en brengt verslag uit, terwijl Flip van Doorn put uit het eind negentiende-eeuwse reisverslag van de wandelende dominee Jacobus Craandijk.

Eerste Wereldoorlog

Aandacht is er ook voor de Grote Oorlog, die honderd jaar geleden begon. Joost Vermeulen verkende de Stelling van Antwerpen die slechts tien dagen stand hield voordat hij werd overlopen door de Duitse Wehrmacht. Jonathan Vandevoorde, hoofdredacteur Bergen Magazine, vertelt over de Sextner Dolomieten, waar tussen 1915 en 1918 hoog in de bergen bloedig is gevochten. De bergwandelaar kan de sporen van de oorlog nog steeds vinden tussen de toppen van het Italiaanse gebergte.

Fietsplein

Op het nieuwe evenementenplein in Hal 8 vind je de winnaars van de Fiets Innovatie Awards. Blogger Eric Mijnster geeft een impressie van zijn avonturen op de racefiets. James Post van Battery Condition Test beantwoordt de vraag: hoe haal ik het meeste rendement uit een accu? Het Centrum Fietsdiefstal ten slotte laat je zien hoe je de fietsendief te slim af bent.

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel