Fiets en Wandelbeurs 2010, Amsterdam

kampeerzaken.nlDe Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 februari 2010 in de Amsterdam-RAI. Ook in deze economisch zware tijden blijven fietsen en wandelen onverwoestbare segmenten in het reizen en recreëren.

 

Zo trok de vorige editie van de Fiets en Wandelbeurs maar liefst 17.700 bezoekers, 3000 bezoekers meer dan het jaar ervoor, en Zwitserland meldt zelfs een plus aan Nederlandse wandelaars en fietsers op hun nationale routenetten.


 

Fiets- en wandelroutes, routes, paden en arrangementen
De opmars van fietsen en wandelen als belangrijkste activiteit voor vakantie en recreatie is al enkele jaren bezig. Steeds meer landen en regio’s ontwikkelen routes, paden en arrangementen. Maar ondanks deze groei lijkt het verzadigingspunt verder weg dan ooit. Integendeel, volgens Theo Jorna, directeur van de Fiets en Wandelbeurs, moet de échte doorbraak nog komen.

Goede voorzieningen zijn een eerste voorwaarde, maar in een aantal landen gaan de ontwikkelingen snel. In landen als Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken zijn duizenden kilometers bewegwijzerde fietsroutes uitgezet over rustige wegen en paden. Wandelpaden worden aantrekkelijk door een speciaal thema. In Frankrijk zijn de Voies Vertes in opmars; oude spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen die zijn omgetoverd tot prachtige, autovrije fiets- en wandelroutes.

 

Heel bijzonder in Spanje zijn de wandelroutes over de historische schapendriften of Cañadas Reales. Ook in de Balkanlanden, Oost-Europa en Turkije krijgen fietsen en wandelen steeds meer grond onder de voeten (wielen). In oktober 2009 is de 660 kilometer lange bewegwijzerde fietsroute langs de Servische Donau gereed gekomen.

 

Voor de korte vakantie of voor een tochtje tijdens het weekeind lonkt ons eigen land. In slecht een paar jaar tijd is nu bijna heel Nederland net als Vlaanderen bedekt met de praktische fietsknooppunten. Wandelknooppunten volgen nu. Een nieuwe trend lijken de boerenlandpaden. Het Beneluxpaviljoen op de Fiets en Wandelbeurs is een trefpunt voor ontdekking dicht bij huis.

Fiets- en wandelmaterialen
Behalve goede voorzieningen als paden en accommodaties zijn ook materialen van belang voor een geslaagde tocht. Hydraulische remmen, gesloten versnellingsnaven en kevlarlagen in de buitenbanden zorgen voor aanzienlijk minder fietspech onderweg. Een E-bike biedt ondersteuning bij zware tegenwind of een steile klim. De techniek staat niet stil. Op de Fiets en Wandelbeurs maken de bezoekers kennis met de nieuwste ontwikkelingen. Een groot parcours nodigt het publiek uit om de nieuwste modellen te testen.

Belevingsbeurs
Ook in 2010 nemen bekende buitensporters en redacteuren hun publiek mee op hun reizen tijdens doorlopende lezingen in acht zalen. Praktische workshops maken de beursbezoekers wijzer over onderwerpen als pech onderweg.

Paviljoens
In de paviljoens Fietsers informeren fietsers en Wandelaars informeren Wandelaars geven ervaren reizigers alle informatie over fietsen en wandelen in hun favoriete streken. Nieuw is het GPS-paviljoen met GPS-gebruikers die informatie geven over hun apparaat in de praktijk. Deze activiteiten maken van de Fiets en Wandelbeurs een echte belevingsbeurs.

Informatie
De toegangsprijs voor de Fiets en Wandelbeurs bedaagt € 14,00 (E-tickets in de voorverkoop kosten € 11,00).

Like dit artikel
Tweet dit artikel