Fietsen en wandelen in Frans natuurreservaat la Camargue

ZUID-FRANKRIJK – Ten zuiden van Arles, tussen de rivierarmen van de Petit- en Grand-Rhône, ligt het natuurreservaat la Camargue. Het gebied is bekend vanwege de talrijke vogels, de Camargue-paarden, stieren en zachtroze flamingo’s die waden door de moerassen.

Camperaars kennen de Camargue ook vanwege de vele camperplaatsen die er worden aangeboden. Zo is de laatste paar jaar in Plage de Piérmanson en in het uiterste oosten van dit gebied een uitgestrekt strandparadijs voor campers ontstaan. Overdag mogen honderd campers bij Plage de Piémanson parkeren, maar ook overnachten wordt oogluikend toegestaan. In het oosten van de Camargue is het ook toegestaan om voertuigen op het strand te parkeren.

Vuurtoren
Wij maakten kennis met dit gebied in het westelijk deel: we verbleven in 2011 een tweetal dagen op camping Le Clos du Rhône in Saintes-Maries-de-la-Mer. Op de eerste dag maakten we een fietstocht door de Camargue in oostelijke richting, parallel aan de Middellandse Zeekust, naar de Phare de la Gacholle. Dit is een oude vuurtoren, nu ingericht als informatiepunt over dit gebied. Het was een hele mooie tocht. De eerste kilometers vonden we verbazingwekkend vanwege de vele toeristische activiteiten (voor ons Texel-gangers te vergelijken met De Koog) en de vele camperplaatsen. Maar na een drietal kilometers kreeg de natuur de overhand en werden we overweldigd door de weidsheid van het landschap met de vele meertjes en vooral veel flamingo’s. Helaas niet altijd dichtbij om te fotograferen, maar live wel goed te zien. Het landschap dat we doorkruisten deed ons een beetje denken aan de Slufter op Texel, maar dan veel groter. Steeds opnieuw genoten we weer van deze schitterende omgeving. Na het broodje bij de vuurtoren keerden we terug op onze sporen, opnieuw genietend van de mooie natuur om ons heen.

Kerk
In Sainte-Maries teruggekeerd, bleven we nog even in het centrum hangen, ondermeer om kaarten te kopen voor het thuisfront. Een aparte beleving kregen we met de beklimming van de kerk; dit keer bekeken we de omgeving namelijk niet vanuit de toren, maar vanuit de dakgoot en vanaf de nok van het dak. Een heel aparte ervaring… Vervolgens werd, rondkijkend in de kerk, de achtergrond van de naam van het dorp duidelijk: twee Maria’s in een bootje worden hier als heiligen vereerd en aanbeden.

Vogels
De tweede dag in de Camargue besteedden we aan het Parc ornithologique du Pont de Gau. In dit natuurpark zijn de diverse vogels te bewonderen, die we ook tijdens onze fietstocht zagen. In het park kun je kiezen tussen een korte rondgang (van 2,5 kilometer) met heel veel vogels en aansluitend een langere versie (van 4 kilometer), waarin de omgeving centraal staat. We hebben beide routes gelopen en dat was zeker de moeite waard. Naast de vele, vele flamingo’s (hier van dichtbij te fotograferen), spotten we onderweg ook nog ooievaars, reigers, steltlopers en veel andere vogels. Ook konden we op deze lange route een otter met jong fotograferen. En natuurlijk ontbraken op onze rondgang de bekende Camargue-paarden niet.

We hebben ruim drie uur in dit park rondgelopen, wat een prima tijdsbesteding is. Dat was onze conclusie toen we, na een terugtocht met heftige tegenwind, neerstreken op de campingstoelen en konden terugzien op een paar mooie dagen in de Camargue.

Jan Wessels.

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel