Fietsvakantietip: vier genomineerden Fietsroute van het Jaar 2014

Valsugana

Het Valsuganapad is genomineerd voor Fietsroute van het jaar 2014

ZOETERMEER – Liefhebbers van fietsvakanties opgelet! Dit jaar zijn de Pirinexus, de Tour de Manche, het Valsuganapad en de Vennbahn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2014.Zelfs fietsers met veel kilometers in de benen kunnen hun hart ophalen. Want alleen een nieuw of onlangs ingrijpend vernieuwd traject kan Fietsroute van het jaar worden. Drie van de vier genomineerde fietsroutes blijven dit jaar niet binnen de landsgrenzen. De vier routes zijn alle nagefietst door testfietsers en getoetst op bewegwijzering, belevingswaarde en voorzieningen.

Pirinexus

De Pirinexus is een rondrit van 353 kilometer langs 53 Franse en Catalaanse stadjes. De route voert deels langs de Middellandse Zeekust. Na een tocht door de Pyreneeën rijd je via het binnenland van Catalonië weer naar de kust. De route over groene paden en wegen met weinig verkeer is niet alleen geschikt voor fietsers. Ook wandelaars komen aan hun trekken.

Pirinexus

De Pirinexus fietsroute voert langs de Costa Brava

Tour de Manche

Bij de Tour de Manche, de langste van de vier genomineerde fietsroutes, fiets je rond Het Kanaal door delen van Frankrijk en Engeland. Je kunt kiezen uit de lange variant van 1200 kilometer, maar er is ook een kortere Petit Tour de Manche van 450 kilometer. De Tour de Manche begint langs de kustlijn van Bretagne met als hoogtepunten de Côte de Granit Rose en de Cap Frehel. Na de oversteek over Het Kanaal fiets je verder door Dorset en Devon, in Zuid-West Engeland. De Petit Tour de Manche, 450km, voert langs de Dorset Jurassic Coast. Na de oversteek kun je Mont St-Michel en de D-Day stranden van Normandië ontdekken.

Vennbahn

De Vennbahn is er één voor liefhebbers van spoorbruggen en pittoreske stationnetjes. De fietsroute leidt over de voormalige spoorlijn tussen Aken en Troisvierges. Het behoorlijk vlakke traject telt 125 kilometer en doorkruist maar liefst drie landen, Duitsland, België en Luxemburg.

Valsuganapad

Het Valsuganapad bevindt zich in de Italiaanse Dolomieten. De 80 kilometer lange route voert van Caldonazzomeer naar Bassano del Grappa. Je wordt onderweg getrakteerd op de mooiste rotspartijen en bergwanden, maar toch is de route zelf overwegend vlak en comfortabel over geasfalteerde paden.

Fiets en Wandelbeurs 2014

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het fietsen in binnen- en buitenland wil stimuleren. De jury gaat de komende weken in conclaaf. De winnaar blijft geheim tot de presentatie op vrijdag 28 februari aan de vooravond van de Fiets en Wandelbeurs 2014 op zaterdag 1 en zondag 2 maart 2014 in de RAI.

Like dit artikel
Tweet dit artikel