25 jaar Fietsvakantiebeurs

kampeerzaken.nlDe Fietsvakantiebeurs, welke inmiddels Fiets en Wandelbeurs heet, bestaat dit seizoen 25 jaar. De reiswereld bekeek het initiatief destijds vrij sceptisch, maar zowel fietsvakanties als wandelvakanties staan nu echt op de kaart. Na 25 jaar is het evenement uitgegroeid tot een belevingsbeurs van 17.000 vierkante meter in de Amsterdam-RAI.
 Fiets en Wandelbeurs
In 2005 hebben fietsers en wandelaars elkaar gevonden en sinds 2006 draagt de verbreding de naam Fiets en Wandelbeurs. De komende Fiets en Wandelbeurs is op zaterdag 3 en zondag 4 februari 2007 in de Amsterdam RAI
Pioniers in fietsreizen
Gijsbert Valstar, die later ook de Fietsvakantiewinkel oprichtte, stond al sinds het einde van de jaren ’70 als pionier met zijn fietsreizen op de Vakantiebeurs in Utrecht. In het begin van de jaren ’80 wist Valstar zijn collega’s van Cycletours en France Individuelle te mobiliseren voor een bescheiden Fietsvakantie Markt op deze Vakantiebeurs.
Zij ontdekken een grote potentie, maar ondervonden toch aldaar beperkingen om fietsvakanties optimaal aan het geïnteresseerde publiek te presenteren. Hun eerste beurs onder de door Valstar aangedragen naam Fietsvakantiebeurs was een schot in de roos.
Uitbreiding als een olievlek
Door de Fietsvakantiebeurs werden fietsvakanties als specialisme op de kaart gezet. Nu, 25 jaar verder, zijn fietsvakanties een begrip geworden. Ook de grotere reisorganisaties hebben inmiddels fietsvakanties in hun programma. Fietsreizen vinden plaats tot in alle uithoeken van de wereld. Er zijn speciale vakantiefietsen op de markt die ook op maat gebouwd kunnen worden.
Fietsarrangementen
Toeristische diensten in binnen en buitenland bieden fietsarrangementen. In Nederland zijn landelijke fietsroutes. De fietsknooppunten breiden zich uit als een olievlek. Internationaal is er een ruime keuze aan routebeschrijvingen: van Nederland naar o.a. Rome, Santiago de Compostela, Praag, Roemenië, Venetië, Barcelona, Denemarken. Twee jaar geleden werd the North Sea Cycle Route gepresenteerd, als geheel bewegwijzerde fietsroute rond de Noordzee.
Eurovelo6 van Atlantische Oceaan naar Zwarte Zee
De ontwikkelingen gaan verder. In oktober 2006 wordt de Eurovelo6 geopend: een bewegwijzerde fietsroute van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee, langs o.a. de Loire en Donau. Maar liefst 19 landelijke en regionale toeristische diensten zijn betrokken bij de marketing van deze route.
Méér dan geitenwollen sokken
Ook het publiek dat fietsvakanties onderneemt is aanzienlijk breder geworden. Waren dat 25 jaar geleden veel studenten en geitenwollen sokken die voor een dubbeltje weg wilden, nu zijn het vooral beter opgeleiden die best geld willen uitgeven voor goed materiaal en comfort na een dag fietsen.
Tevreden
Actief op vakantie doet men niet alleen op de fiets: er is eveneens een toenemende mate belangstelling voor wandelvakanties. De doelgroep overlapt elkaar. Ook de aanbieders van actieve vakanties hebben zowel fietsen als wandelen in hun pakket.
Combinatie fietsvakanties en wandelvakanties
In 2005 is gekozen voor de combinatie van Fietsvakantiebeurs en Wandelmarkt. Zowel het publiek alsmede de standhouders waren uitermate tevreden over deze combinatie. Vandaar dat fietsen en wandelen op 3 en 4 februari 2007 wederom te vinden zijn op de Fiets en Wandelbeurs 2007. De organisatie toont zich zeer verheugd over het inmiddels bereikte aantal inschrijvingen voor de komende beurs.
Meer informatie: www.fietsenwandelbeurs.nl

Like dit artikel
Tweet dit artikel