FinnRover Loue ook in een grotere M20 Base Camp uitvoering, en nu ook in Nederland verkrijgbaar

FinnRover Loue M20 Basecamp

FinnRover Loue ook in een grotere M20 Base Camp uitvoering, en nu ook in Nederland verkrijgbaar

en Loue staat voor een traditionele Fins ontwerp voor een asymmetrische lichtgewicht tarp. Hij heeft één stok, open zijden en beslaat een halve cirkel.

Deze speciale vorm van een tarp is populair in het winderige en veelal koude of in ieder geval koele Scandinavië. Dit omdat deze bij uitstek geschikt is om te combineren met een kampvuur. Je kunt lekker beschut en droog met je slaapmat en slaapzak slapen onder de gesloten kant terwijl het interieur vanaf de andere kant door het kampvuurtje wordt verwarmd.

Op te zetten met één stok

Voordat je zo’n Loue opzet, is het uiteraard aan te raden wat de windrichting is. Je zet hem normaal gesproken zo op, dat de wind zijdelings langs de dichte en open kant van de Loue gaat. Dan heb je zo min mogelijk last van de rook van het kampvuur en geeft de tarp toch nog voldoende beschutting tegen de elementen. Eventueel kun je meerdere Loues met elkaar combineren om een nog beschuttere overnachtingsplek te creëren.

Je begint met de bevestiging van de nok. Die zit – afhankelijk van het formaat – meestal op een hoogte van ongeveer 150 tot 300  centimeter. Die nok kun je met een lange scheerlijn aan een overhangende boomtak bevestigen, of een of twee flinke, stevige takken als tentstok gebruiken. Uiteraard kun je er ook een tentstok voor aanschaffen. Vervolgens maak je de gesloten zijde van de Loue met enkele haringen vast aan de grond.

Finnrover Loue

Er zijn overigens verschillende Scandinavische fabrikanten die zo’n tarp op de markt brengen. Een van de bekendste is het Finse bedrijf Retkinikkari, opgericht door Joppe Ranta. Deze brengt de Loue onder de naam FinnRover op de markt. Tot voor kort was die verkrijgbaar in vier uitvoeringen/formaten, in uiteenlopende materialen.

Loue M20 Base Camp

Finnrover brengt sinds kort ook een grote model Loue uit, de FinnRover Loue M20 Base Camp. De M20 is veel breder, dieper en hoger dan de andere modellen van FinnRover. Daardoor is het nu ook mogelijk om er met een wat groter gezelschap onder te zitten en slapen. De Loue M20 is ook geschikt voor permanent gebruik, zodat je hem ook als onderdak voor de buitenkeuken of barbecue kunt gebruiken, of als overkapping in de tuin. Dat maakt deze grote Loue, die een diameter van  van FinnRover!

De nok is maar liefst zo’n 3,5 meter hoog. Finnrover heeft de constructie van de M20, vergeleken met de andere modellen, iets aangepast. Hij heeft geen rechte rand aan de achterkant en hij wordt rechtstreeks aan de grond bevestigd met 13-14 haringen.

Twee uitvoeringen

Er zijn twee versies van de FinnRover Loue M20 Base Camp, beide van wit materiaal. De versie van 165g/m² 50/50 Ripstop PolyCotton weegt ongeveer 2,75 kilo. Er is in beperkte oplage ook een zwaardere versie verkrijgbaar. Hiervoor gebruikt Finnrover zwaar 220g/m² 70/30 PolyCotton waardoor de tarp zo’n 3,75 kilo weegt.

Ook in Nederland te koop

De tarps van Finnrover zijn sinds kort ook via een Nederlandse winkel leverbaar. Bushcraftshop zal namelijk een aantal modellen uit het assortiment van Finnrover op voorraad nemen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel