Soms is rond beter, Froli introduceert ronde keg

Banaanvormige keg van Froli

Banaanvormige keg van Froli

ZOETERMEER – Als we een plekje voor onze caravan, camper of vouwwagen zoeken, kijken we over het algemeen ook of de ondergrond wel vlak genoeg is zodat we ons voertuig horizontaal kunnen stellen. Lukt dat niet helemaal, dan moeten we zorgen dat er onder een één of twee wielen een keg komt om het hoogteverschil te overbruggen. Dan staat ons voertuig weer horizontaal zodat we lekker kunnen slapen zonder ons bed uit te rollen of naar het voeteneinde te schuiven. Sommige mensen hebben daar wat plankjes voor mee, anderen een kostbare niveauregeling, maar de meesten onder ons gebruiken de bekende kunststof keggen.

Het gebruik van die keggen baart ons wel eens zorgen. Door de helling daarvan wil het wiel er maar al te graag van af rijden. Froli, één van de bekendste producenten van die kunststof keggen, heeft daarover nagedacht en introduceert een keg die rond loopt, min of meer als een banaan. De keg kan een hoogteverschil van zo’n 10 centimeter overbruggen. Dit heeft zo zijn voordelen. De druk van het wiel wordt, zodra het wiel eenmaal een stukje op de keg staat, namelijk bijna op een geheel horizontaal vlak uitgeoefend omdat de keg door zijn vorm meedraait.

En zo kan men het voertuig makkelijker op de keg rijden en is er minder kracht benodigd om het op zijn plek te houden omdat de zijdelingse kracht die het wiel uitoefent, bij de rond lopende keg veel kleiner is. Er is ook een nadeel: omdat de keg, als men het voertuig er op rijdt, een beetje gaat kantelen kan de keg de wielkast of bodem raken als de bodemvrijheid ter plekke minder dan 28 cm is.

Like dit artikel
Tweet dit artikel