Geheel vernieuwde Knaus Azur model 2023 heeft een ‘zelfherstellende’ carrosserie

Knaus Azur model 2023 met ‘zelfherstellende’ carrosserie

Geheel vernieuwde Knaus Azur model 2023 met ‘zelfherstellende’ carrosserie

De Azur was bij Knaus ooit het bekendste caravanmodel in het middensegment. Nadat Knaus – inmiddels alweer vele jaren geleden – een doorstart maakte heeft de Duitse fabrikant het programma danig omgegooid. De Azur bevindt zich nu namelijk in het premium segment.

De nieuwe generatie van de Knaus Azur bewijst dat dubbel en dwars. De Azur van modeljaar 2023 is geheel vernieuwd. Verfrissend en chique van binnen. En de buitenzijde verrast des te meer. Knaus past voor de carrosserie van de Azur de vernieuwende Fibre-Frame technologie toe. De carrosserie is volgens Knaus niet alleen UV-bestendig maar ook nog eens ‘zelfherstellend’.

Grootschalige vernieuwingen

Sinds Knaus Tabbert vele jaren geleden failliet ging, door het Nederlandse HPV werd overgenomen en later ook naar de beurs ging, is het bedrijf min of meer doorlopend bezig om grootschalige vernieuwingen door te voeren. Het laatste resultaat van de enorme investeringen op het gebied R&D is de geheel vernieuwde Knaus Azur.

Fibre Frame technologie

De Fibre Frame technologie, waarbij robots de gehele kunststof carrosserie aan elkaar lijmen, kennen we al van de Knaus Deseo en Travelino. Deze zelfdragende carrosserie is in hoge mate UV-bestendig en naar eigen zeggen ook ‘zelfherstellend’. Het materiaal moet kleine deukjes als gevolg van een ongelukje tijdens het manoeuvreren zelf te herstellen. Onder invloed van warmte, door bijvoorbeeld zonlicht, zou die deukjes eenvoudig moeten verdwijnen. Krassen kunnen dankzij de hoge laagdichtheid eenvoudig worden verwijderd door het materiaal glad te schuren en te polijsten. Op die manier moet de carrosserie ook na vele jaren gebruik nog als nieuw uit kunnen zien.

Om de innovatieve technologie nog verder te benadrukken, heeft Knaus ook gekozen voor een enigszins futuristisch design voor de Azur. Zo zien we behalve vrij gedurfde graphics onder anderen ramen met privacyglass, een rondom geïntegreerde contourverlichting en grote, glanzend zwarte lichtmetalen velgen.

Functionaliteit en wooncomfort

Knaus wil met de vernieuwde Azur ook scoren op het gebied van functionaliteit en wooncomfort. De innovatieve bouwwijze komt daarbij goed uit want die laat een grote mate van flexibiliteit toe. Daarbij benut Knaus de ruimte voorin en achterin optimaal dankzij de FoldXpand-technologie, waarbij de voor- en achterkant uit voorgebogen vormdelen bestaat.

In het interieur ligt de nadruk op hoogwaardige afwerking en bouwmaterialen. Knaus koos voor een combinatie van een vrij donker houtdecor, donkergrijze en witte frontjes alsmede lichtgrijze kussens. De voegbanden van alle meubelen zijn met ledstrips verlicht. De lijnen langs de enigszins schuin geplaatste meubels zijn voorzien van een speciale, dimbare lichtband.

In de keuken zien we naast een forse driepits kookplaat ook een 133-liter koelkast. De zogenaamde Smart Wall is een nieuw, functioneel element. Het bestaat uit een met stof bekleed deel van de wand dat kan worden opengeklapt. Daarachter bevindt zich de nodige opbergruimte. Ook achter de rugleuningen zijn de nodige (verborgen) bergruimtes gecreëerd.

Vooralsnog in slechts vier indelingen

De vernieuwde Knaus Azur is vooralsnog leverbaar in vier indelingen, die alle een rondzit hebben. De 460 EU, 500 EU en 540 EU hebben enkele bedden, de 500 FU heeft een frans bed.

Like dit artikel
Tweet dit artikel