“Generatie-C woont straks in caravan”

Nederlandse cultuur snuiven op het Flachlandfest

Generatie-C gaat zijn toevlucht nemen tot een caravan

BRUSSEL – Jongeren van de generatie-C gaan hun toevlucht nemen tot de caravan. Dat verwacht Eric Cloes, hoofdredacteur van de Belgische website Ikgabouwen.knack.be.

“De jongste generatie , kinderen geboren na 1995, ook wel de generatie-C genoemd, met de C van communicatie, coöperatie, connectie en creativiteit – gaat de komende jaren op zoek naar een eigen onderdak”, stelt Eric Cloes op de webisite Ikgabouwen.knack.be. Maar door omstandigheden op de Belgische woningmarkt zullen we dit rijtje C-woorden volgens hem binnenkort moeten gaan aanvullen met de C van caravan.

In Nederland is de situatie op de woningmarkt lastig voor starters, maar in België schijnt dat niet anders te zijn. Daar mogen huizenkopers maximaal 70 tot 80% van de aankoopsom lenen en dat maakt dat jonge mensen zelf enkele tienduizenden euro’s op tafel moeten leggen als ze een huis willen kopen. Volgens Cloes wordt dat er de komende jaren niet beter op. De bouwprijzen blijven stijgen om aan de hoge energienormen te kunnen voldoen, maar ook renovatie kost steeds meer en appartementen zijn tegenwoordig nauwelijks meer goedkoper dan een kleine woning.

Er zijn op de Belgische huizenmarkt weinig alternatieven voor jongeren, want ook de huurprijzen zijn de pan uit gerezen. Cloes: “Zelfs met twee gemiddelde inkomens kunnen mensen maandelijks nog maar een klein bedrag opzij zetten.” Zodoende duurt het jaren voordat de jonge Belg een eigen dak boven het hoofd heeft.

Caravan op krediet

“Jongeren gaan hun toevlucht nemen tot de caravan. Ondertussen kunnen jongeren sneller sparen voor hun eerste echte huis. Zo dom is het idee niet”, vindt Cloes. “De aankoop van een caravan financieren zij via een persoonlijke lening, net als een auto. Op dergelijke aankopen zijn geen notariskosten of registratierechten verschuldigd. Wie zich in dergelijk avontuur wil storten, heeft dus geen grote reserves nodig.”

“Nu alleen nog een plek waar de caravan kan staan”, aldus Cloes. “Gemeenten zouden plekken moeten aanwijzen. Op sommige campings wordt permanente bewoning al toegestaan. En gelukkig is er gamping, wat zoveel betekent als kamperen in de ‘garden’, de tuin van een particulier.”

Overnachten in je eigen accommodatie

Toch wenst Cloes het de jeugd niet toe: jongeren die aan de rand van de stad of in de achtertuin van hun ouders moeten kamperen … Maar Kampeerzaken.nl ziet het al helemaal voor zich: pittoreske dorpskernen, kerkpleintjes en parkeerplaatsen rond supermarkten bezet met woonbehoeftige jongeren in caravans. Op schoolpleinen pronken jongeren niet meer met de mooiste scooter, maar met de mooiste caravan. En ze kunnen overnachten in hun eigen accommodatie op festivals. Zelfs ‘op kamers gaan’ krijgt een hele andere dimensie. Kampeerzaken.nl weet het zeker: ook de Nederlandse jeugd spaart niet langer voor een scooter, auto of rijbewijs, maar voor een caravan.

Rest nog een probleempje: wie zet steeds die caravan op locatie?

Like dit artikel
Tweet dit artikel