Geschil Holtkamper en Gerjak over driehoekige ramen

kampeerzaken.nlTenten- en vouwwagen producent Gerjak uit Harfsen wordt door Holtkamper beschuldigd van plagiaat. Het gaat om een vouwwagen die precies zou lijken op die Holtkamper. Volgens Holtkamper rust vooral auteursrecht op de driehoekige vormen van de ramen en het tentdoek.
Directeur Egbert Holtkamp spande 23 maart een kort geding aan tegen zijn concurrent Gerjak uit Harfsen.
Gerjak is zich van geen kwaad bewust. Het principe van een vouwwagen brengt volgens Gerjak automatisch met zich mee dat er met driehoekige vlakken wordt gewerkt omdat de tent namelijk als een soort waaier wordt uitgeklapt.
 Holtkamp bestrijdt dit echter ten stelligste. Behalve Egbert Holtkamp, was gisteren ook zijn vader, een medewerker en een advocaat meegekomen naar de behandeling van het kort geding bij de rechtbank in Zutphen.
Bovendien had Holtkamp een drietal vouwwagens meegenomen om de rechter met eigen ogen te laten aanschouwen waar het allemaal om draaide.
Op een veldje achter de politie-academie in Zutphen stonden de 3 vouwwagens van Holtkamp uitgestald naast omstreden vouwwagen van Gerjak ernaast. De vouwwagen van Gerjak was weliswaar een kwartslag waardoor de overeenkomsten minder opvielen, vanaf de zijkant kon de rechter toch nog goed zien waar het geschil over gaat.
Volgens Holtkamp is het ontwerp uniek en niet alleen door de techniek ingegeven. De meeste vouwwagens hebben namelijk rechthoekige tentvlakken. In 1982 kwam de eerste vouwwagen volgens het ontwerp van Holtkamp senior op de markt, waarna de tentopbouwen steeds verder werden verbeterd, en immer veelvuldig gebruik maakten van driehoekige vlakken.
Tentenbouwer Gerjak liet door advocaat M.J. Mutsaers naar voren brengen dat er al ver voor de jaren tachtig tenten met driehoekige delen werden gemaakt. Van het verwijt dat Gerjak de tent van Holtkamp heeft gekopieerd blijft dus niets over, aldus de raadsman. De uitspraak is begin april.

Like dit artikel
Tweet dit artikel