Gratis kamperen bij de boer in Duitsland

Landvergnügen

Gratis kamperen via de Duitse organisatie Landvergnügen

ZOETERMEER – Er zijn in Europa al de nodige organisaties waar je, als je er als camperaar lid van bent of een soort van catalogus van hebt gekocht, gratis kunt overnachten.

Dat kan bijvoorbeeld bij een aantal Franse en Italiaanse wijnboeren. Maar die mogelijkheid was tot nu toe voorbehouden aan camperaars. De Duitse organisatie Landvergnügen gaat een stapje verder, bij de aangesloten boeren kun je namelijk vaak ook met de caravan overnachten.

Dat geldt dus niet voor alle aangesloten boeren, maar bij ongeveer 75% van de boeren is het wel zo. Verder moet je je er als caravanner op voorbereiden dat je in de meeste gevallen net zo zelfverzorgend moet zijn als een camperaar.

LandvergnügenEr zijn namelijk lang niet altijd toiletten, water en stroom beschikbaar. Ook mag je er maar maximaal maar één nacht blijven staan.

Verder kunnen we ons voorstellen dat je niet altijd op een paradijselijk mooi grasveldje staat en dat de ondergrond soms ook verhard kan zijn. Dat is voor camperaars doorgaans geen probleem, als caravanner moet je er dan wel rekening mee houden dat het dus niet altijd mogelijk is om een luifel of voortent op te zetten. Het zijn dan ook geen minicampings, zoals wij in Nederland kennen via organisaties als de VeKaBo en SVR, maar pure overnachtingsplaatsen. Het gaat per boer ook maar om enkele (1 tot 3) plaatsen.

Gratis kamperen voor nog geen 30 euro per jaar

LandvergnügenMaar voor wie dit geen probleem is, kan voor nog geen 30 euro per jaar gratis kamperen bij honderden boeren, verspreid over heel Duitsland. Deze boeren doen het volgens initiatiefnemer Ole Schnack niet uit winstbejag, maar vooral uit ideologische overwegingen.

Het zijn meestal geen normale boerenbedrijven, maar bijvoorbeeld kleine brouwerijen, fruittelers, imkers, kaasmakers en wijnboeren. Uiteraard hopen zij natuurlijk wel dat hun gasten wat van hun boerderijproducten kopen, maar dat is zeker geen verplichting. In een aantal gevallen kun je bij de gastheer tegen betaling ook een maaltijd nuttigen.

Landvergnügen jaarvignet

De enige voorwaarde die men écht stelt, is dat het recreatievoertuig (de caravan of camper) voorzien is van het Landvergnügen jaarvignet. Dat vignet kun je gewoon bestellen via de website van Landvergnügen. Het kost € 29,90 en is steeds geldig van en tot 31 maart. Bij het vignet krijg je ook de gids met de gegevens van alle aangesloten boeren. Reserveren is gewenst, en dat kan heel eenvoudig door een paar dagen van te voren even met de desbetreffende boer te bellen. Voor een impressie van de boeren waar je kunt overnachten, is de Facebook pagina van Landvergnügen een aanrader.

Like dit artikel
Tweet dit artikel