Gratis koffie bij Noorse tankstations

Statoil cupOSLO – Noorwegen staat bekend als een duur land. Toch weerhoudt dat niet veel mensen om er heen te gaan.

Hollands als wij zijn, proberen we het verblijf voordeliger te maken. Wist u dat u in Noorwegen bij veel tankstations gratis koffie kunt krijgen?

In ons overzicht van populaire vakantielanden waarin het prijspeil van buiten de deur eten met elkaar werd vergeleken, kwam Noorwegen als ongunstigste uit de bus. Enkele mensen die actief zijn op het camperforum en waarschijnlijk op reis zijn (geweest) in het Scandinavische land, schreven er de afgelopen week een goede suggestie.

“Tip voor mensen die van koffie houden en naar Noorwegen gaan: koop z.s.m. een mok bij de YX benzinepomp. Bij iedere volgende pomp die je weer tegenkomt kun je gratis koffie tappen. Een mok kost nu NOK 59, ongeveer €7,50”, schreef Purk. Wij zochten het verder voor u uit.

In 1997 begon oliemaatschappij YX als eerste met het uitdelen van gratis koffie. Mensen konden een mok van het concern kopen, die ze vervolgens bij elke bezinepomp (ruim 300 stations in Noorwegen) gratis konden vullen. Het werd een groot succes. De concurrentie keek met argusogen naar YX en dacht daarbij aan hoe dit succes te evenaren. Onder het motto ‘beter goed gekopieerd dan slecht zelf verzonnen’ begonnen andere stations ook met de uitgifte van mokken.

Statoil

Statoil is een grote Noorse oliemaatschappij en heeft ook veel tankstations in Noorwegen, zo’n 600. Omdat Statoil zo’n grote speler is langs de Noorse wegen, werd de mok van het concern in rap tempo heel populair. In 2003 begonnen ze hiermee en het werd een doorslaand succes. Vorig jaar werden in totaal circa 25 miljoen bekers gevuld met koffie, chocolademelk en thee.

Zo’n 700.000 mensen waren in het bezit van een Statoil mok. Vele hiervan worden als kerstcadeau gegeven, het is een populair ‘last minute cadeau’. Elk jaar vervangt Statoil wel de kleur van het deksel van de mok, zodat ze toch iets van inkomsten binnen halen.

In een ander forum over Noorwegen staat het volgende: “Die mokken zijn super, vanaf nu kun je als je een mok hebt, alleen een nieuw deksel kopen. Wij hebben nu al een aantal jaar Statoil mokken, die hebben goede koffie, en keus voor thee en chocolademelk. De Hydro Texaco (voormalige naam van YX, red.) heeft ook een mok, maar die hebben alleen koffie en vaak niet eens suiker of melk. Omdat we een creditcard hebben van het olieconcern, krijgen we de mokken/deksels zelfs gratis… (ideetje voor mensen die in Noorwegen wonen).”

Mensen die gaan kamperen in Noorwegen hoeven dus geen balen vol koffiepads of andersoortige koffie vanuit Nederland mee te slepen om de kosten enigszins onder controle te houden! De actuele prijzen zijn als volgt:

·    Bij Statoil kost een mok NOK 199 = €26. Alleen een nieuwe dekstel kost NOK 149 = €19,60.
·    Bij YX Energi kost een mok NOK 129 = €17.

Noorse koffie

Like dit artikel
Tweet dit artikel