Groene vakanties steeds populairder onder kampeerders

Duurzaamheid belangrijker voor kampeerders

Groene vakanties steeds populairder onder kampeerders

Duurzaamheid is een aspect waar kampeerders zich steeds meer van bewust zijn. Het is niet langer een modewoord, maar een criterium dat zwaar weegt bij het maken van vakantieplannen. De tijd dat kamperen enkel ging om het genieten van de natuur lijkt voorbij.

De moderne kampeerder wil ook bijdragen aan het behoud ervan. Dit bewustzijn is niet alleen een individuele keuze maar wordt steeds meer een collectieve verantwoordelijkheid die door de gehele kampeerbranche wordt gedragen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de ANWB onder een groot aantal kampeerders heeft gehouden.

Onderzoek naar duurzaamheid

De cijfers en initiatieven uit dat onderzoek spreken voor zich: duurzaamheid is geen randverschijnsel meer in de kampeerwereld. Het is een integraal onderdeel geworden van de vakantieplanning voor een aanzienlijk deel van de kampeerders. En met de toenemende aandacht voor duurzame oplossingen en innovaties lijkt deze trend alleen maar te gaan versterken.

Uit een representatief onderzoek van de ANWB blijkt dat bijna de helft van de kampeerders, om precies te zijn 48 procent, duurzaamheid als een belangrijke factor beschouwt bij het kiezen van een kampeerplek. Nog opmerkelijker is dat 46 procent bereid is extra te betalen voor een aantoonbaar duurzamere bestemming. Gemiddeld zijn deze kampeerders bereid om maar liefst 21 procent extra te betalen.

Belangrijkste duurzaamheidsaspecten

Als het gaat om de aspecten van duurzaamheid die het zwaarst wegen, staat afval scheiden bovenaan de lijst; 71 procent van de respondenten noemde dit als belangrijkste. Zuinig omgaan met water en het gebruik van zonnepanelen volgen respectievelijk met 57 en 44 procent. Een vijfde van de kampeerders vindt de aanwezigheid van een laadpaal voor elektrische voertuigen (erg) belangrijk.

Informatiebehoefte

De kampeerder van vandaag is niet alleen bewust maar ook geïnformeerd. Veel respondenten gaven aan graag een overzicht te willen zien van alle duurzame maatregelen die een camping neemt. Dit kan variëren van een brochure tot informatie op de website. Een aantal kampeerders zou zelfs een duurzaamheidsscore willen zien, afgegeven door een onafhankelijke organisatie.

Duurzaamheidsinitiatieven

Het Duurzaamheidscongres voor de Kampeerbranche, een initiatief van onder andere ANWB en BOVAG, is een teken aan de wand dat de branche serieus werk maakt van verduurzaming. Tijdens dit congres werden de Duurzame Kampeer Awards uitgereikt, een erkenning voor innovatieve en duurzame initiatieven in de kampeersector.

Innovatieve duurzame oplossingen

De awards gingen naar diverse vernieuwende concepten. Zo won de TakeOff, een cross-over van een caravan en een vouwwagen, de prijs voor het meest duurzame kampeermiddel. Camping Weltevreden werd uitgeroepen tot de meest duurzame kampeerplek, terwijl het Second Tent Event, een marktplaats voor tweedehands tenten, de prijs voor het meest duurzame innovatieconcept in de wacht sleepte.

Like dit artikel
Tweet dit artikel