Grounded onthult ‘slimme’ elektrische camper

Grounded G1 ‘slimme’ elektrische camper

Grounded onthult ‘slimme’ elektrische camper

Grounded RVs, een in Detroit gevestigde onderneming opgericht in 2022, heeft zijn allereerste volledig elektrische ‘Smart’ camper geïntroduceerd. De Grounded G1, ontworpen door iemand die eerder bij Elon Musk’s SpaceX werkte, is gebaseerd op het inmiddels welbekende Ford Transit-basisvoertuig.

Geen verkeerde keuze, aangezien Ford hiervan een volledig elektrische versie van heeft ontwikkeld welke binnenkort een veel groter bruikbaar rijbereik heeft. Maar behalve die een duurzame reiservaring zonder uitstoot biedt de Grounded G1 ook een verregaand aanpasbare indeling en dat is ook de reden waarom men het een ‘Smart’ camper noemt.

Zelfvoorzienend

Grounded richt zich op de groeiende vraag naar duurzame en comfortabele campers die geen fossiele brandstoffen nodig hebben. Men trapt nu dus af met een elektrische camper op basis van de Ford Transit. Om deze zelfvoorzienend te maken, heeft men in het dak een stel zonnepanelen met een totale capaciteit van 650 Watt geïnstalleerd. Deze kunnen de huishoudaccu én desnoods ook de tractieaccu opladen. Maar normaal gesproken laad je de tractieaccu op aan de laadpaal of snellader. Dat gaat vele malen sneller.

Rijbereik tot 400 kilometer

De Ford E-Transit, die men als basisvoertuig voor de Grounded G1 gebruikt, is op dit moment verkrijgbaar met een elektrisch bereik van zo’n 175 kilometer. Na de zomer komt er een versie met een groter accupakket op de markt waarmee een bereik van ruim 400 kilometer mogelijk moet zijn. Dat model zal bij Grounded als G2 door het leven gaan. Die 400 kilometer is een afstand die voor de meeste camperaars prima te doen is. Met een volle accu van huis vertrekken, na ongeveer 350 kilometer de eerste laadstop van een half uur aan de snellader, om daarna weer met zo’n 250 kilometer bereik op stap te gaan. Met één laadpauze kun je dus zo’n 600 kilometer op een dag rijden, met twee laadpauzes zo’n 850 kilometer. Voor de goede orde: aan de snellader kun je de accu – in tegenstelling tot een normale laadpaal – maar tot 80 procent lading opladen. Daarboven gaat het veel langzamer.

Modulair interieur

Bijzonder aan de Grounded G1 is niet alleen de elektrische aandrijving. Het modulaire interieur is dat des te meer. De indeling van de G1 kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker. Die heeft keuzes uit verschillende indelingen en opties zoals een queensize bed, een keuken met heteluchtoven, een droogtoilet, zitplaatsen voor twee tot acht personen en een buitendouche. Het meubilair is vervaardigd van duurzaam geproduceerd Baltisch berkenhout en aluminium, dat vanwege zijn recyclebaarheid ook wel “groen metaal” wordt genoemd, worden gebruikt voor de bouw van het interieur.

Gebruikers kunnen de in de camper geïntegreerde elektronica beheren via de Grounded+ app, die een gedetailleerd overzicht biedt van het energieverbruik van elk apparaat aan boord en de mogelijkheid om alle aspecten van het voertuig en de leefruimte op afstand te bedienen.

Flexibel

Grounded, dat de G1 in de Michigan Central Mobility Studio van Newlab in Detroit produceert, biedt klanten de mogelijkheid om de camper direct aan te schaffen, te leasen of een maandabonnement te nemen. Dat biedt meer flexibiliteit voor mensen die niet willen vastzitten aan een volledige voertuigaankoop.

Like dit artikel
Tweet dit artikel