Grounded RV’s introduceert elektrische buscamper met 400 kilometer bereik

Grounded RV's G2 elektrische buscamper met 400 kilometer bereik

Grounded RV’s introduceert elektrische buscamper met 400 kilometer bereik

Duurzaamheid en technologie zetten steeds meer de toon, en daarin speelt elektrisch rijden natuurlijk een grote rol. Camperbouwers zijn voor de bouw van elektrische campers sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van elektrische basisvoertuigen.

Grounded RV’s maakt daarom dankbaar gebruik van de introductie van de nieuwe elektrische Zevo 600-bestelwagens van het Amerikaanse Brightdrop. De Amerikaanse camperbouwer heeft op basis van deze veelbelovende bestelwagen een elektrische buscamper ontwikkeld. Niet alleen het basisvoertuig is bijzonder maar dat geldt ook voor het rijbereik, dat ruim 400 kilometer moet bedragen.

Hiermee speelt Grounded RV’s, in 2022 opgericht door ex-Tesla en SpaceX ingenieurs met als doel om mensen in staat te stellen overal duurzaam te wonen, werken en reizen, slim in op de groeiende vraag naar milieuvriendelijke recreatievoertuigen.

Zeldzaam basisvoertuig: GM BrightDrop Zevo 600

De elektrische G2 camper van Grounded RV’s is gebaseerd op de BrightDrop Zevo 600-bestelwagen. Brightdrop zal voor de meeste mensen onbekend zijn: dit is een nieuw, door General Motors opgezet merk dat is gespecialiseerd in elektrische bestelwagens. Brightdrop maakt gebruik van GM’s nieuwe Ultium platform, dat we tot de modernste elektrische architecturen mogen rekenen.

Het voertuig is uitgerust met een twee elektromotoren die samen een vermogen van 220 kW (300 pk) leveren. Dankzij de twee motoren heeft hij vierwielaandrijving, wat zorgt voor een robuuste en betrouwbare rijervaring.

Rijbereik 400 kilometer

De motoren van de Grounded G2 wordt van energie voorzien door een accupakket met een buitengewoon grote capaciteit van 173 kWh. Hierdoor is een rijbereik van ongeveer 400 kilometer mogelijk. Dat is een vrij realistische opgave, aangezien men hier is uitgegaan van de Amerikaanse EPA-norm. Die houdt aanzienlijk meer ’snelwegkilometers’ in dan de WLTP-norm die in Europa gehanteerd wordt.

Bi-directioneel laden

Voor de energievoorziening van de camper zelf is er een extra huishoudaccu van 10 kWh beschikbaar. Deze is specifiek bedoeld voor de verlichting en huishoudelijke apparaten in de camper. Het opladen van de kan via de in Amerika gebruikelijke laadaansluitingen. Ook onderweg DC-snelladen is mogelijk via de universele CCS-connector. Beide accu’s kunnen overigens bi-directioneel worden opgeladen, en kunnen dus ook als ‘thuisaccu’ dienen.

Leefruimte

De afmetingen van de camper vrij fors voor een buscamper. De totale lengte van de camper bedraagt 7,37 meter en hij heeft een wielbasis van 4,6 meter. De breedte bedraagt 2,16 meter, hij is 2,72 meter hoog en de stahoogte is ruim 1,95 meter.

De afdeling is flexibel. Dit doordat Grounded RV’s een modulair interieur heeft ontwikkeld. Er is daardoor keus uit verschillende indelingen. Bijvoorbeeld met een dwarsbed in het midden, met daar direcht voor een standaard zit en helemaal voorin de keuken. Maar je kunt het dwarsbed ook vervangen door een eenpersoonsbed, of door twee langsbedden. Ook een U-vormige zithoek achterin behoort tot de mogelijkheden.

Verder hebben de kopers ook heel veel keus op het gebied van stoffering, kleuren en meubeldecor.

De camper is verder uitgerust met diverse voorzieningen die het verblijf aangenaam maken. Denk aan verwarming en koeling, een buitendouche, warmwatervoorziening, droogtoilet en inductiekookplaten. Bovendien is er Starlink-internetconnectiviteit aanwezig, waardoor men altijd en overal online kan zijn.

Speciale app

Grounded RV’s heeft ook gedacht aan de moderne bestuurder. Er is een speciale app ontwikkeld waarmee onder anderen het elektriciteitsverbruik van de camper kan worden gemonitord. Daarnaast zijn er diverse bestuurdershulpmiddelen beschikbaar, zoals een automatisch noodremsysteem, parkeerhulp voor en achter, en actieve rijstrookassistentie.

Duurzaam

Een van de andere kenmerken van de elektrische buscamper van Grounded RV’s is het duurzame aspect. Het bedrijf heeft gekozen voor milieuvriendelijke materialen in het interieur en exterieur. Zo zijn de zitmeubels en bedden gemaakt van gerecyclede materialen, en is de buitenkant van de camper voorzien van zonnepanelen.

De opbrengst daarvan is te weinig om de tractie-accu van energie te voorzien, maar helpt wel om de huishoudaccu opgeladen te houden zodat je lange tijd zelfvoorzienend kunt overnachten.

Flink aan de prijs

De startprijs van deze elektrische buscamper ligt op $195,000, omgerekend ongeveer €175,000. Natuurlijk, een elektrische camper is duurder dan eentje met een conventionele aandrijving, en de modulaire, met de hand gemaakte inrichting alsmede de vele personalisatiemogelijkheden zijn ook niet goedkoop. Maar het blijft wel heel veel geld.

Like dit artikel
Tweet dit artikel