Half jaar door Amerikaanse continent met eigen camper

PanAm1BUENOS AIRES – Camperaars met veel vrije tijd die wel houden van een beetje avontuur, hebben de mogelijkheid zich in te schrijven voor een unieke reis dwars door het Amerikaanse continent.

Reisorganisatie Globus Overland is van plan deze 180 dagen durende reis van Zuid-naar Noord-Amerika in het najaar van 2014 te organiseren. De intekening voor de PanAmericana is onlangs geopend.

In 180 dagen overbrug je met deze reis ruim 25.000 kilometer en kun je veertien landen optellen bij je lijst van bezochte landen. De reis begint in de geboorteplaats van koningin Máxima, Buenos Aires. Daar staan de campers op de avonturiers te wachten, die even daarvoor vanuit Antwerpen in 35 dagen de Atlantische oceaan zijn overgestoken.

Vuurland

PanAm2In de Argentijnse hoofdstad worden uiteraard tangoshows bezocht, waarna de reis eerst richting het zuiden zal gaan. Via Patagonië, waar je oog in oog komt te staan met walvissen, orka’s, dolfijnen, pinguïnkolonies en zeeolifanten  zal in de eerste paar weken Vuurland worden bereikt. Daar bezoek je Ushuaia, de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld. Van daaruit gaat de reis verder noordwaarts.

De campers gaan via de eindeloze pampas en het Andesgebergte in Chili, naar de mensen met bolhoedjes in de hoogst gelegen (3600 meter) hoofdstad ter wereld: La Paz in Bolivia. Hierna wacht Peru als land nummer vier op je om ontdekt te worden. De verborgen Incastad Machu Picchu zal één van de hoogtepunten blijken.

Galápagoseilanden

PanAm5De reis gaat verder via Ecuador, alwaar een deel van de Amazonerivier ontspringt. Hier hebben de camperaars twee mogelijkheden. Het is mogelijk een vijfdaagse jungletrek door het Amazone regenwoud te maken of de Galápagoseilanden per boot te bezoeken. De keuze voor één van beide biologische schatkamers van wereldformaat zal nog een lastige blijken.

Het niet erg toeristische Colombia is het volgende land dat doorkruist zal worden. De authenticiteit en vriendelijkheid van de bevolking zal onvergetelijk zijn. Via de noordelijke havenplaats Cartagena verlaat je Zuid-Amerika na ruim 120 dagen. Vanaf hier is er de mogelijkheid terug te keren naar Nederland of de reis met 60 dagen te verlengen tot aan Los Angeles, in de Verenigde Staten.

Midden-Amerika

PanAm3Via de hoofdstad Panama wordt het gelijknamige kanaal bezocht. In het eerste land in Midden-Amerika is de wereldberoemde gegraven waterweg per boottocht te bewonderen. De reis vervolgt zich via de tropische parel Costa Rica en het authentieke en koloniale Nicaragua naar het avontuurlijke Honduras. Langs de koffieplantages en Maya-ruïnes van Guatemala en het snorkel- en duikparadijs Belize kom je aan in Mexico.

Voor dit uitgestrekte land van taco’s, sombrero’s en tortilla’s wordt ruim de tijd uitgetrokken. In drie weken ontdekt je waar de tequila vandaan komt en rijd je in het spoor van de Maya’s op het schiereiland Yucatán terwijl een cactuslandschap aan je voorbij gaat. Het gebied wat momenteel geteisterd wordt door drugsbendes daarbij wordt zo veel mogelijk vermeden.

Eindbestemming

PanAmerican HighwayNa ongeveer 180 dagen wordt de eindbestemming van deze reis bereikt: Los Angeles. Omdat camperreizen vanaf hier weer een stuk gemakkelijker individueel te maken zijn, is gekozen voor L.A. als eindpunt. Wie de Pan-Amerikaanse weg officieel wil afronden, kan ervoor kiezen de route via Canada tot aan Alaska af te maken. De routes lopen uiteen, maar het eindpunt zou het stadje Fairbanks moeten zijn.

Anchorage, de grootste stad van Alaska, is vanuit Fairbanks in een halve dag rijden te bereiken. Vanaf daar, maar ook vanuit New York, Vancouver of bijvoorbeeld Houston kan de camper aan zijn bootreis terug naar Nederland beginnen. Met een schat aan ervaring en waarschijnlijk wel wat losse schroefjes kan de camper weer op de boot gezet worden om bij te komen van deze reis der reizen.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op de site van Globus Overland.

Like dit artikel
Tweet dit artikel