Heimplanet en 66°North ontwikkelden tent voor extreme omstandigheden

Heimplanet en 66°North Cave XL4 tent

Heimplanet en 66°North ontwikkelden tent voor extreme omstandigheden

Als we denken aan oppompbare tenten, dan is vooral het opzetgemak wat het eerst in ons opkomt. Maar er zijn ook oppompbare tenten die zich onderscheiden doordat ze een heel opvallende vormgeving hebben, en gemaakt zijn voor extreme omstandigheden.

Dan hebben we het over de nieuwe Cave XL 4 tent van Heimplanet. De tenten van het Duitse merk vielen al op door hun bijzondere ‘geodetische’ ontwerp, waarbij het kenmerkende oppompbare frame zich helemaal aan de buitenzijde van de tent bevindt en voor een bijna ongeëvenaarde windvastheid zorgt. Voor de nieuwe Cave XL 4 tent is Heimplanet een samenwerking aangegaan met het IJslandse merk 66°North.

Voor extreme weersomstandigheden

66°North is een producent van werkkleding voor de zwaarste beroepen ter wereld, zoals vissers en zoek- en reddingsteams in de Noord-Atlantische Oceaan. De barre IJslandse weersomstandigheden vormden de maatstaf voor de samenwerking tussen 66°North en Heimplanet. Dat is niet helemaal toeval, want volgens Stefan Clauss, oprichter van Heimplanet, vormde IJsland voor hen altijd een soort van referentie op het gebied van extreme weersomstandigheden om in te kamperen. Clauss: “Veel mensen hebben ons verteld dat IJsland de ultieme proeftuin is voor de stabiliteit van een tent. Om nu al onze ervaring te gebruiken om een tent te bouwen die aan de eisen van IJsland voldoet, is een droom die uitkomt.”

Men heeft bij het ontwerp overigens ook samengewerkt met de avonturier en landschapsfotograaf Benjamin Hardman, die we kunnen beschouwen als 66°North en Heimplanet-ambassadeur. Hardman was vooral betrokken bij het testen van de tent onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden: “Ik heb Heimplanet-tenten lang gebruikt tijdens mijn IJslandse expedities, dus ik kon uit eerste hand ervaren welke elementen cruciaal zijn om op te nemen in een vierseizoenentent die is ontworpen voor onvoorspelbare omgevingen”.

Robuust en knaloranje

Door de beproefde geodetische constructie hebben de tenten van Heimplanet sowieso al een prima stabiliteit en zijn ze geschikt om ook bij harde wind te gebruiken. De nieuwe Cave XL 4, die afgeleid is van de driepersoons uitvoering van de Heimplanet Cave, doet daar nog een schepje bovenop. Hij is gemaakt met de meest robuuste materialen zodat hij zijn gebruikers optimaal bescherming biedt tegen wind, regen en sneeuwstormen. De Cave XL tent heeft een dubbelwandige constructie met een 40D ademende nylon-ripstop binnentent en een 100D waterdichte polyester-ripstop buitentent. Het doek van de buitentent loopt door tot op de grond om ook bescherming te bieden tegen opwaaiende sneeuw en vocht uit de grond. De felle oranje kleur zorgt voor een goede zichtbaarheid, ook tijdens slechte weersomstandigheden, en is dan ook geïnspireerd op de kleur van de noodbivaks in de IJslandse hooglanden.

Iets groter

De tent is zoals gezegd een maatje groter dan de klassieke Heimplanet Cave. Zo’n vijftien procent, om preciezer te zijn. De grondoppervlakte bedraagt 5 m² en hij is inwendige 102 cm hoog. Er kunnen 3 à 4 personen in slapen. Ingepakt is hij 40 x 32 x 23 cm groot en weegt hij 6,2 kilo. Goedkoop is een dergelijke tent uiteraard niet. Zonder pomp, die afhankelijk van het type enige tientallen euro’s zal kosten, kost de Heimplanet Cave XL 4 op de website van Heimplanet 990 euro. Daar is hij helaas uitverkocht. Wie hem via de website van 66°North wil bestellen moet er vreemd genoeg $1,199.00 (ongeveer 1075 euro) voor betalen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel