Het Alhambra is schitterend, maar Granada biedt meer

Granada

Granada, gezien vanaf het Alhambra

In 2012 toerden we voor het eerst rond in Spanje. Daarbij stond een bezoek aan Granada op het programma, waarvoor we twee dagen uittrokken. We stalden onze VW California op camping La Reina Isabel in La Zubia, even ten zuiden van Granada.

De eerste dag zaten we al om kwart voor acht in de bus naar de binnenstad. We waren gewaarschuwd voor drukte bij het Alhambra, maar dat viel best mee: om kwart over negen waren we reeds binnen.

Alhambra

Het Alhambra

We beleefden hier wel een erg natte dag. Het Alhambra is inderdaad indrukwekkend, zelfs al is het kletsnat. Er is te veel te zien voor één dag. We begonnen bij de vesting, waar we de torens beklommen, om te genieten van het uitzicht in de regen. Hierna betraden we het Palazio de Carlos V, waar we twee musea bezochten: een over het Alhambra met zijn veel islamitische keramiek en een gewijd aan regionale schilders.

Generalife

Generalife

Om twaalf uur konden we eindelijk de Palazios Nazaries binnentreden. Daar raakten we erg onder de indruk van de versieringen uit de Moorse tijd. Het is werkelijk indrukwekkend hoe men hier met eenvoudige materialen, zoals hout en tegels, prachtige effecten bereikt. Ook de plafondschilderingen in diverse zalen veroorzaakten bij ons veel bewondering. Optimaal genieten konden we helaas niet, vanwege de regen. De Palazios Nazaries bestaat namelijk uit verschillende gebouwen, zodat we ons telkens weer door de openlucht moesten verplaatsen. Na deze Palazios liepen we nog een tijdje in de tuinen van het Generalife, met als hoogtepunt het buitenhuis van de Nasrids.

Om twee uur stonden we weer buiten en nog steeds regende het! Met bus 30 daalden we af naar de binnenstad. Daar liepen we nog een uurtje rond, om vervolgens met de bus naar de camping te gaan. Na bijna anderhalf uur met de camperkachel aan om de boel te drogen en onszelf op te warmen, werd het gelukkig droog en is zelfs de zon even gesignaleerd.

Op de tweede, helaas opnieuw regenachtige, dag gingen we weer naar Granada. We begonnen na aankomst met een bezoek aan de Capilla Real, de grafkapel van Fernando en Isabel; dit zijn de Spaanse ´reijes catolicos´ van de 16e eeuw. Naast de graftombe herbergt de kapel ook een groot aantal schilderijen, een prachtig hekwerk en een schitterend hoofdaltaar.

Hierna gingen we naar de Iglesia del Sagrario, waar een mis aan de gang was. We bleven tot het eind en hebben zoveel mogelijk met de geloofsgemeenschap meegedaan. Zodoende kregen we toch een beetje een zondagsgevoel, al misten we wel het zingen van liederen. Want het was een stille mis… Na de dienst de kerk nog bekeken en een paar foto´s gemaakt.

Vervolgens naar de buren, de Catedral. Ook daar was een viering gaande, maar hier hebben we de kerk direct weer verlaten. Rondlopend in de buurt werden we geconfronteerd met de politieke werkelijkheid van dit land, een demonstratie tegen de bezuinigingen op onderwijs en zorg.

Alcazaba

Alcazaba

Na deze bezoeken nuttigden we in een van de cafetaria´s een uitgebreide doner kebab. Ons middagprogramma omvatte een wandeling door Albayzin, een prachtige oude wijk. Vooral Alcazaba is echt heerlijk om doorheen te dwalen. Er zijn heel veel Arabische kenmerken in de straatjes aanwezig. En ook vermeldenswaardig is het uitzicht op het Alhambra bij de San Nicolas kerk. Zeker als de zon bereid is om ook iets bij te dragen…

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel