Hobby investeert miljoenen in nieuwe productiefaciliteiten

Hobby productie

Hobby investeert miljoenen in nieuwe productiefaciliteiten

De Duitse caravan- en camperproducent Hobby is bezig met een grootscheeps innovatieproces. In de recreatievoertuigen van Hobby is het digitale tijdperk duidelijk ingetreden in de vorm van touchscreen bedieningspanelen en apps om de technische installatie via tablet en smartphone te bedienen.

Maar ook in de productie gaat de techniek steeds verder. Daarom heeft Hobby fors geïnvesteerd, zowel om de capaciteit aan te kunnen passen aan de gestegen vraag, maar ook om het productieproces steeds verder te verbeteren en modernere productiemethodes toe te kunnen passen.

En zo komt het dat Hobby onlangs een nieuwe hal voor de pre-assemblage in gebruik heeft genomen. Dat vergde een investering van zo’n 6 miljoen euro. In de nieuwe hal, waarin in een 3-ploegendienst 24 uur per dag wordt gewerkt, draaien ultramoderne machines die voor een nagenoeg volautomatisch productieproces zorgen. De hal wordt verlicht met moderne LED-lampen, zodat het er ook ’s nachts prettig werken is. Onder het licht van die lampen worden er iedere week zo’n 28.000 kilo aan plaatmateriaal bewerkt tot 170.000 onderdelen voor het interieur van de Hobby caravans en campers. In de hal bevindt zich ook de opslag voor het materiaal, waar de houtbewerkingsmachines mee ‘gevoed’ worden. Daar is opslagruimte voor maar liefst 230 pallets met plaatmateriaal beschikbaar.

Zowel de aansturing van de machines als van de heftrucks, die het plaatmateriaal aan moeten voeren, gebeurt grotendeels volledig geautomatiseerd. Ondanks al die automatisering komen er ook genoeg mensenhanden aan te pas. Hobby houdt ook terdege rekening met de arbeidsomstandigheden. Zo zijn de werkplekken van de machine-operators ergonomisch ingericht en is er bijvoorbeeld ook veel aandacht besteed aan een logische routing, zodat het personeel tijdens het werk zo min mogelijk onnodig hoeft te lopen. Hobby is met circa 1200 personeelsleden één van de grootste werkgevers in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein.

Like dit artikel
Tweet dit artikel