Hoe je legionellabesmetting op de camping kunt voorkomen

Legionella testDUIVEN – Elk jaar raken vele honderden toeristen besmet met de legionellabacterie. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken, soms met de dood tot gevolg.

Vaker verloopt het ziektebeeld milder: mensen krijgen griep of koorts. Maar ook dat kan je kampeerpret behoorlijk bederven. Hoe kun je een legionellabesmetting op de camping voorkomen?

De legionellabacterie kan zich goed vermenigvuldigen in een warmwatertoestel met een voorraadvat, zoals boilers en ketels. Veel caravans of campers zijn voor hun warmwater voorziening afhankelijk van zo’n apparaat. Als de temperatuur van het toestel te laag is afgesteld, kunnen problemen ontstaan. Het nemen van een douche met dit besmette water en het inademen van de nevel die daarbij vrijkomt kan de besmetting veroorzaken.

Campings

Als campings niet heel druk bezocht worden (bijvoorbeeld in het voor- of naseizoen) is de kans groter dat de bacterie kan ontstaan in het sanitair gebouw. Zeker 753 Europese campings, hotels en/of appartementen zijn in de afgelopen ruim twintig jaar in verband gebracht met de legionellabacterie, aldus de Europese organisatie die de risico’s inventariseert.

Hoe kun je een legionellabesmetting op de camping voorkomen?

1.    Boiler

Controleer de boiler van uw caravan of camper. Zodra de temperatuur onder de 60 graden Celsius blijft, is er een verhoogd risico. Neem contact op met de leverancier of uw caravandealer voor maatregelen.

2.    Wateraftapsysteem

Na vakantie tapt u natuurlijk het water af, zodat de leidingen geen bron worden van stilstaand water. Wist u dat er afhankelijk van de lengte van uw camper of caravan 1 tot 1,5 liter water achter kan blijven? Installeer een wateraftapsysteem dat door middel van luchtdruk de leidingen schoon kan blazen. Zo blijft er niets in het systeem achter.

3.    Sanitair gebouw

Als u in het sanitair gebouw op de camping wilt gaan douchen en het ziet ernaar uit dat de douche lange tijd niet is gebruikt, laat dan de kraan twee minuten lang met maximaal heet water doorlopen alvorens u eronder springt. Vermijdt tijdens deze minuten de nevel in te ademen, door goed te luchten.

4.    Kampeerdouche

Verfrist u zich in de open lucht, onder een kampeerdouche? Laat de waterzak dan helemaal leeglopen. Een (half)volle zak met douchekop die in de zon gehangen wordt, kan een bron zijn voor de bacterie.

5.    Bovengrondse leiding

Als de kraan die van het tappunt naar de caravan loopt boven de grond loopt, kan de temperatuur in de slang stijgen. Wordt de kraan een paar dagen niet gebruikt, dan is hier ook een verhoogd risico. Minimaal twee minuten doorspoelen is het advies.

6.    Zwembad

Zwembaden met chloor vormen geen risicofactor. Douches met drukknop nabij de zwembaden wel. Gebruik de douche die het meest gebruikt wordt.

7.    Thuis

Deze hoort niet helemaal in dit rijtje, maar ook thuis loop je risico, vooral als je (even) op vakantie bent geweest. Vergeet dus niet om bij thuiskomst alle kranen goed door te spoelen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel