Hogere wegenbelasting voor oudere campers

Hogere wegenbelasting voor oudere campers

Het was al een paar jaar geleden aangekondigd maar het gaat nu echt gebeuren. Met ingang van 1 januari aanstaande gaan eigenaren van oudere, vervuilende personen- en bestelauto’s – dus ook campers – gaan meer wegenbelasting betalen.

Deze toeslag, die ook wel roettax wordt genoemd, is van toepassing op auto’s die geen fabrieksroetfilter hebben, een retrofit roetfilter hebben en/of te veel fijnstof uitstoten.

Ook voor campers

De toeslag geldt ook voor campers met een zogenaamd camperkenteken. Hiermee kan men weliswaar profiteren van het kwarttarief voor de motorrijtuigenbelasting maar evengoed is de toeslag een behoorlijk bedrag. De NKC geeft aan dat de toeslag voor de gemiddelde camper, die zo’n 3000 kilo weegt, toch zo’n 150 euro per jaar bedraagt. Ter vergelijk: voor de gemiddelde personenauto bedraagt de toeslag al gauw de helft meer.

Toeslag

De toeslag gaat in per 1 januari 2020 en is van toepassing op campers, bestelwagens en personenwagens met een dieselmotor die:

  • Geen roetfilter (meer) hebben
  • Die een retrofit (achteraf gemonteerd) roetfilter hebben
  • Meer dan 5 milligram fijnstof per kilometer uitstoten
  • Meer dan 10 milligram per kilowattuur uitstoten
  • Een eerste toelatingsdatum van voor 1 september 2009 hebben waarbij de uitstootwaarden niet bij de RDW zijn geregistreerd

Uitstootwaarden controleren

Of een voertuig aan de genoemde uitstootwaarden voldoet, staat in de voertuigdatabase van de RDW. Je kunt ze vinden door naar ovi.rdw.nl te gaan, het kenteken van de camper in te voeren en dan naar tabblad Motor & Milieu te gaan.

Like dit artikel
Tweet dit artikel