Houd je hoofd koel met een Cobber

cobber-groen CROCKINGHAM – De zomer van 2013 kan zelfs voor Nederlandse begrippen als behoorlijk warm worden getypeerd. In een tent, camper of een caravan loopt de temperatuur op de echt warme dagen waarschijnlijk op tot ergens ver in de veertig graden.

Hoe kun je het beste je hoofd koel houden?

In Australië weten ze wel raad met dit soort hitte. In het land waar het in de winter met een temperatuur van een graad of vijftien overdag aangenaam vertoeven is, kan het in de overige seizoenen bloed verstikkend heet zijn. Geen wonder dus dat ze Down Under iets hebben uitgevonden waardoor je ook in de meest extreme warmte je hoofd koel kunt houden.

De firma Be Happy Products uit het Overijsselse IJsselmuiden zag dit gat in de markt en importeert sinds kort de Cobber, een ‘bodycooling neck wrap’ afkomstig uit en gemaakt in Australië. In Nederland ook bekend als Cobber koelsjaal. Een redacteur van KampeerZaken.nl bestelde er één vlak voor de hittegolf van juli 2013. Hier leest u zijn ervaringen.

Hittestress

Hebt u het ook zo ontzettend warm gehad tijdens de afgelopen hittegolf? Ik niet! Warm was het zeker, maar dankzij een vernuftig stukje stof met daarin een paar speciale korreltjes kon ik mijn hoofd goed koel houden. Hittestress is een woord dat sinds ik in aanraking ben gekomen met de Cobber is verdwenen uit mijn vocabulaire.

De Cobber valt nog het beste te vergelijken met een natte handdoek of washand. Het grote verschil is dat ie wel zo aanvoelt, maar geen doordrenkte kleding veroorzaakt. Dat komt door de speciale hygroscopische korreltjes die wel vocht opnemen, maar dit vasthouden en een verkoelend effect hebben.

The wonder from Down Under

Cobber zonder waterDe Cobber is uitgevonden in de Australische Outback, het vaak bloedhete binnenland van het rode continent. De werking ervan is gebaseerd op het principe van verdampend koelen, en afgeleid van de Australische Coolgardie Safe en de Hessian Water Bag. Deze beide producten zijn ontstaan in de periode dat de koelkast nog niet was uitgevonden en bepaalde etenswaren of water koel gehouden moesten worden.

De Cobber kwam in een opvallend dunne verpakking bij me binnen en het stuk stof leek slechts gevuld te zijn met een tiental harde korrels, ter grootte van een rijstkorrel. Nadat ik hem even met wat wasmiddel (zo’n tube voor op de camping) had schoongemaakt, legde ik hem te weken in schoon kraanwater. Even later begon de metamorfose van het stukje stof. Door het opzwellen in het water veranderden de korrels in de doek in een flexibele gel, ongeveer zo dik als een Hema-worst. De sjaal voelde al gelijk koel aan, terwijl ik niet eens het koudste water heb gebruikt.

Buddy

Cobber met waterNa een klein halfuur is de Cobber klaar voor gebruik. Hij is nog een beetje nattig, maar voelt niet doorweekt aan. Even laten uitdruppelen en hij is klaar voor gebruik. Hij past goed om m’n voorhoofd en nek en kan met de uiteinden vastgeknoopt worden. Wat is dit een heerlijk gevoel. Ik heb het direct stukken minder warm dan voorheen, terwijl de buitenthermometer nog stevig boven de dertig graden staat. Het doekje valt direct in de smaak, ook bij mijn familieleden. Mijn zoon van vijf wil hem niet meer loslaten en ook mijn levensgezel werpt jaloerse blikken naar de Cobber. Niet verwonderlijk dat de naam van het verkoelende doekje in het Australisch-Engels vertaald kan worden tot buddy; vriend.

De komende dagen blijft de Cobber koel en zorgt voor veel hittestress-vermindering. Wel wordt de gel elke dag iets dunner: het water in de korrels verdampt langzaam. Na vier dagen ‘laad’ ik het doekje weer op door hem vijf minuten onder te dompelen in helder water. Na deze tijd is hij weer zoals in het begin.

Conclusie

Nooit eerder heb ik zo genoten van een hittegolf. Natuurlijk was het warm, maar mede dankzij de Cobber heb ik mijn lichaamstemperatuur goed in balans weten te houden. Ik heb hem gebruikt op de werkvloer en thuis, maar kijk er naar uit de koelsjaal op de camping te kunnen gebruiken. Met een koud biertje in de hand en een stuk stof met een paar verkoelende korrels in mijn nek kan ik elke hittegolf aan. Wanneer is de volgende?

De Cobber is trouwens niet alleen te gebruiken in warme perioden, ook houdt hij je in de winterperiode heerlijk warm door hem korte tijd in de magnetron te leggen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel