Huis van de Toekomst

300px-Chriet_TitulaerIk weet niet meer hoe laat het tv-programma precies begon maar ik zat altijd ruim op tijd klaar. Op het randje van de bank. Voor dat het World Wide Web zijn intrede deed, moesten we het doen met de Wondere Wereld van Chriet Titulaer. En ik miste geen enkele aflevering.Chriet liep, met baard maar zonder snor, door het huis van de toekomst.

En hoewel je de één of andere uitvinding met een snufje zout moest nemen, kon onze Chriet wel mooi vertellen over al die snufjes. In keurig algemeen beschaafd Nederlands gaf hij zijn gedurfde visie op onze toekomst. En Chriet voorspelde niet alleen de toekomst; hij liet ook zien dat het allemaal waar was. Stemgestuurde gordijnen, bewegingssensoren die het licht aan en uit deden en overal slimme kastjes met knopjes.

En Chriet mocht, langzaam wandelend door het futuristisch huis en af en toe eens in zijn baard krabbelend, overal aankomen. Vol overtuiging drukte hij dan op een knop, kletste met z’n zachte G wat in een kastje en vervolgens ging er dan vanzelf een deur open. Dat was de wondere wereld van Chriet die zelf vast graag in de tijd van The Jetsons had geleefd. Dan had zo’n huis ook een knopje gehad waarmee je ‘m kon starten en dan zo kon wegvliegen naar spannende bestemmingen.

Inmiddels zijn we zo’n 25 jaar verder en doen we allemaal de gordijnen nog met de hand open en dicht. Met uitzondering van de aloude telefoon praten we nog niet veel tegen apparaten en ook hebben onze deuren nog gewoon een klink. Is er dan niets terechtgekomen van het huis van de toekomst?

Het antwoord op deze vraag diende zich enkele weken geleden aan. Terwijl ik weer eens lekker in de camper aan het rommelen was jengelde het 12 volt teeveetje op de achtergrond. En ineens was daar weer eens zo’n televisieprogramma over wonen in de toekomst. Geen Chriet met een zachte G maar een griet met een rollende R. Ze deed het leuk en had hele andere hypnotiserende kenmerken dan de snorloze baard en monotone stem van Chriet. Ze durfde zichtbaar nergens aan te komen, maar er waren dan ook weinig kastjes met knopjes. Deze tv-dame had het over een heel ander soort huis van de toekomst. Er waren recent extra zonnepanelen geplaatst en ook de watervoorziening was aangepast met een regenwater-opvang-installatie. Met eigen filtersysteem. Het ging over super high tech isolerende materialen, LED-verlichting, zonne-energie en waterbesparende slimmigheden.

Terwijl ik dagdromend uit het camperraampje staarde, viel het kwartje. Het huis van de toekomst is de camper. Met zonnepanelen, isolerende wanden, LED-verlichting en waterfilter. En met een startknop. Om naar spannende bestemmingen af te reizen.

Theo Thomas

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel