Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV is gekozen tot Trekauto van het jaar 2021

Hyundai Tucson Trekauto van het Jaar 2021

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV is gekozen tot Trekauto van het Jaar 2021

Zoals bij veel mensen bekend, organiseert de ANWB Kampeerkampioen ieder jaar de verkiezing voor de Trekauto van het Jaar. Dit jaar koos de jury de Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV tot Trekauto van het Jaar 2021.

Vroeger testte men daarvoor tientallen auto/caravan combinaties op een speciaal parcours. Sinds 2018 heeft men de verkiezing een beetje uitgekleed. Men gaat nu uit van drie veelbelovende nieuwkomers uit de maandelijkse rij-impressies in de KampeerKampioen.

Nieuwe opzet

In die nieuwe opzet vormen die rij-impressies een soort van voorrondes. De experts van de ANWB selecteerden daaruit de drie nieuwkomers die naar hun idee de beste indruk achterlieten. Natuurlijk kunnen die genomineerde auto’s onderling sterk verschillen. Maar ze moeten wel aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Niet meer kosten dan € 40.000 in de gereden motorisering en basisuitrusting
  • Mogen volgens ANWB-advies minimaal 1350 kilo trekken
  • Moeten hebben meegedaan aan een rij-impressie in de KampeerKampioen

Dat trekgewicht kom niet zomaar uit de lucht vallen. Dit komt namelijk heel aardig overeen met ‘de gemiddelde Nederlandse caravan’, die een opbouwlengte van zo’n 4,5 meter heeft en een MTM van 1350 kilo heeft. De beoordelingsritten door de jury vonden plaats op een uitgekiend traject op de openbare weg. Naast de kwaliteiten als trekauto lette men ook op aspecten als het comfort en de binnenruimte.

Primeur: alleen hybride auto’s

In 2016 deed er voor het eerst een hybrideauto mee in de verkiezing. Dit jaar was er een primeur: alle genomineerde auto’s waren hybrides. Dit waren de Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV, de SEAT Leon Sportstourer 1.5 eTSI en de Ford Kuga 2.5 PHEV. De laatste is overigens zelfs een plug-in hybride.

Juryvoorzitter Ruud Wenting, kampeerspecialist voor de KampeerKampioen: “We krijgen steeds meer vragen over trekauto’s. Van mensen die voor het eerst gaan kamperen en van ervaren kampeerders die zich afvragen of hybride auto’s geschikt zijn als caravantrekker. We hebben heel veel kennis over kamperen én auto’s en kunnen onze leden en lezers goed op weg helpen bij het maken van de juiste keuze.”

Hyundai Tucson

Uit de test van de ANWB KampeerKampioen kwam de Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV tevoorschijn als Trekauto van het Jaar 2021. Dit jaar dongen alleen hybride auto’s naar de titel van beste caravantrekker. Volgens de jury dankt de Hyundai Tucson de overwinning aan zijn zeer krachtige aandrijving. Daarbij vullen de benzinemotor en elektromotor elkaar feilloos aan en versterken elkaar zelfs. Men is van mening dat de auto onder alle rijomstandigheden heel goed presteert met een caravan aan de haak. Daarbij draagt het camerasysteem voor de dode hoek bij aan de veiligheid en werden ook de binnenruimte en het comfort van de Hyundai Tucson gewaardeerd.

Like dit artikel
Tweet dit artikel