IJsland legt wild kamperen aan banden

IJsland

IJsland legt wild kamperen aan banden

ZOETERMEER – Tot op heden kon je op IJsland bijna overal wild kamperen. Uiteraard was dat, net als het Allemansrecht in Scandinavische landen, wel aan enige beperkingen gebonden maar over het algemeen kon je je tent, vouwwagen, caravan of camper klakkeloos bijna overal neerzetten waar het je maar uitkwam.

De reden dat men het wild kamperen toch enigszins aan banden wil leggen, heeft niet te maken met de hoeveelheid kampeerders, maar aan de manier waarop er wordt gekampeerd.

Veel van de kampeermiddelen waarmee in IJsland wordt gekampeerd, zijn namelijk niet altijd voorzien van een chemisch toilet, douchegelegenheid en afvalwatertank. Omdat dat toch zaken zijn, die op hun tijd moeten gebeuren, heeft dat wel eens de nodige gevolgen voor het terrein waar wordt gekampeerd.

De IJslandse krant MBL vermeldt dat de regering daarom het wild kamperen in bepaalde gebieden wil beperken. Met ingang van 13 november jongstleden mogen campers en andere kampeervoertuigen niet meer overnachten op de openbare kampeerterreinen in bewoonde gebieden. Onder die openbare parkeerplaatsen vallen ook straten en inritten. Dit houdt in dat er in het gebied van Hornafjörður tot aan Hveragerði alleen nog maar kan worden overnacht op één van de 14 officiële campings.

Er wordt ook op dit verbod gecontroleerd, maar op een positieve manier. Bij de controles zal er niet meteen beboet worden, maar worden de kampeerders naar één van de nabij gelegen campings verwezen.

IJsland verdeelt het land in feite in twee zones: de bewoonde gebieden, waar je alleen op campings mag overnachten, en onbewoonde gebieden, waar het ook gewoon niet mogelijk is om op een camping te overnachten. Daar is wild kamperen nog steeds toegestaan. Ook het wild kamperen met tenten tijdens tochten door de bergen en hooglanden wordt niet verboden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel