Internetten op de camping niet altijd even veilig

kampeerzaken.nlSteeds meer kampeerders nemen de laptop mee naar de camping. Op diverse campings kun je immers tegen een redelijke vergoeding zo op het draadloze netwerk inloggen. Helaas is het met de veiligheid van deze draadloze netwerken treurig gesteld volgens een onderzoek van de Consumentenbond. Thuis gebruik je je draadloze netwerk alleen in en rond je huis en is het (als het goed is geconfigureerd) niet toegankelijk voor derden. Verder is het thuisnetwerk alleen middels een beveiligd modem of router verbonden met de buitenwereld.
 Je hebt op het draadloze netwerk van de camping weliswaar een wachtwoord nodig om in te loggen maar die beveiliging is er alleen maar om te voorkomen dat derden gratis via het netwerk kunnen internetten. Hierdoor heeft iedereen die maar betaalt toegang tot het draadloze netwerk. Zorg dus in ieder geval voor een goed werkende firewall op je laptop en zet hem niet vol met vertrouwelijke en belangrijke gegevens!
Zet na gebruik de laptop uit, of schakel minstens de netwerkverbinding én de Bleutooth verbinding uit. Een laptop is immers ook populair bij het dievengilde, en als de Bluetooth aan staat kan iedereen met Bleutooth op zijn mobieltje zien of je een laptop hebt, en ook waar je hem hebt opgeborgen… Dit geldt natuurlijk ook voor uw eigen mobieltje of PDA, ook die valt zo te traceren!
Veel mensen voelen zich volgens de Consumentenbond onveilig op internet, maar hebben geen idee wat zij moeten doen om zich te beveiligen. De consumentenorganisatie stelt dat het niet verstandig is een tekstbestand met al je wachtwoorden op je laptop te zetten of vertrouwelijke e-mails vanaf een camping te verzenden. Bij beveiligde sites, zoals die van banken en webwinkels, lopen computergebruikers geen risico.
De Consumentenbond onderzocht zogenoemde hotspots, die draadloos internetgebruik mogelijk maken, op campings en vakantieparken. De prijs van een dagje ‘hotspotten’, blijkt uit een inventarisatie bij veertig locaties, ligt tussen twee en achttien euro per dag en tussen twee en veertig euro per week. De hotspots van KPN en T-Mobile zijn relatief duur vergeleken met de hotspots die campinghouders zelf regelen, meldt de bond.
Bij een steekproef op negen hotspot-locaties om de snelheid en het bereik te bepalen, bleek dat bij sommige vakantieparken het bereik is beperkt tot de receptie. De snelheid was wel in orde, meldt de bond, maar de meting vond voor de topdrukte plaats.
Nog enkele tips van de redactie:
* Beveiligde verbindingen kun je makkelijk herkennen, in de adresbalk staat dan "https" in plaats van "http" in de adresbalk van de browser. De "s" staat voor "secure".
* In plaats van normaal e-mailen via een e-mail client zoals Outlook Express kunt je ook kijken of webmail een veiliger optie is, bij de grotere providers gaat ook dat via een beveiligde verbinding. Ook de e-mailservice van Google, Gmail, maakt gebruik van een beveiligde verbinding.
* Ook internetten in een internetcafé etc. is niet zonder gevaar, niet alle internetcafés hebben de computers zo ingesteld dat na afloop van de internetsessie alle gegevens automatisch worden verwijderd. Als je een beetje handig bent met Internet Explorer verwijder na afloop in ieder geval de cookies en de geschiedenis.
* Berg de laptop goed op, er zijn speciale kluizen voor verkrijgbaar, of gebruik desnoods een speciale anti-diefstalkabel. Loop verder niet met de laptop ’te koop’, hoe minder mensen weten dat u zo’n kostbaar kleinood mee hebt, des te kleiner is de kans op diefstal.

Like dit artikel
Tweet dit artikel