Is de Tune M1 de ultieme combinatie van een daktent en afzetunit?

Tune M1 daktent afzetunit pick-up

Is de Tune M1 de ultieme combinatie van een daktent en afzetunit?

Tune Outdoor onthulde eerder deze maand met de M1 een slimme, innovatieve combinatie van een afzetunit en een daktent.

Het in het Amerikaanse Denver gevestigde bedrijf wil hiermee de kloof dichten tussen de lichte en betaalbare maar vaak ook krappe daktenten en de ruimere maar zware en dure afzetunits voor pick-ups.

Het aantal pick-ups is in Nederland heel gering, al groeit het aantal nog steeds. In de rest van Europa rijden er verhoudingsgewijs iets meer pick-ups rond. Maar de échte doelgroep van Tune Outdoor bevindt zich natuurlijk in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Daar worden pick-ups ook heel vaak gebruikt om een kortere of langere trip door de natuur te maken. Wie iets meer ruimte en comfort dan een daktent wil maar een afzetunit weer te veel van het goede vindt, komt al gauw uit bij oplossingen als de Tune M1.

Ruimtewonder

Ingeklapt lijkt de Tune M1 een huif voor de laadbak van de pick-up, met daarboven een soort van rechthoekige ‘pannenkoek’. Wie goed kijkt, ziet dat de M1 ook een stukje breder is dan de laadbak. En als je de M1 uitklapt, zie je pas goed hoe slim dit concept is bedacht. Die pannenkoek blijkt een grote daktent te zijn, waarvan de oppervlakte ongeveer net zo groot is als het hele voertuig.

Die uitgeklapte daktent is ook nog eens behoorlijk hoog. Daardoor heb je boven de cabine een soort van alkoof met een ruime slaapplaats voor twee personen. De laadbak van de pick-up is de leefruimte. Daar is genoeg ruimte om lekker te kunnen zitten – al is er geen meubilair voorzien – en te koken. De stahoogte is minimaal 1,90 meter. Uiteraard moet je die ruimte wel delen met de bagage. De zijwanden van de ‘huif’ van de laadbak blijken ook nog eens klapramen te zijn. Omdat de daktent rondom ook afsluitbare ramen heeft, heb je een zee van licht.

Lichtgewicht

Door het gebruik van duurzame, lichtgewicht materialen en een gepatenteerd ontwerp wisten de ingenieurs van Tune het gewicht van de M1 te beperken tot slechts 162 kilo. Dankzij het gepatenteerde ontwerp is de Tune M1 snel en gemakkelijk te monteren. De Tune M1 camper is gemakkelijk op te bouwen op bijna elke pick-up.

De structuur van de Tune M1 bestaat uit een aluminium frame, geïnjecteerde composiet hoeksteunen, een polyester hefdak en eenvoudig te monteren FRP-honingraatpanelen. Elk exemplaar wordt geleverd met drie aluminium of glazen luifeldeuren voor gemakkelijke toegang vanuit elke hoek, energiezuinige verlichting in het interieur en een grote hoeveelheid universeel ‘T-Track’ railprofiel.

De buitengewoon goede verhouding tussen ruimte en gewicht vergroot de bruikbaarheid van de Tune M1 in een breed scala aan outdoor- en offroad-omstandigheden. Daardoor is het naar verluidt de ideale oplossing is voor comfortabel kamperen in de buitenlucht.

‘Sweet spot’

Het team van Tune, bestaande uit ervaren buitensporters en ingenieurs uit de outdoorindustrie, heeft meer dan twee jaar besteed aan het perfectioneren van het ontwerp- en productieproces van de Tune M1. Bedrijfsleider Sean Kepler, die eerder leidinggevende functies bekleedde bij The North Face, VF Outdoor, Reef en Crocs: “Met de M1 hebben we iets ontworpen dat de sweet spot van lichtgewicht, functionaliteit en gevoel raakt, waardoor je toegang krijgt tot je favoriete backcountryplekken met genoeg ruimte om je speelgoed en uitrusting mee te nemen en toch comfortabel te kamperen.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel