Is er een heropleving van de vouwwagen op komst?

Meer vouwwagens verkocht in Nederland - een Campwerk vouwwagen/tenttrailer

Is er een heropleving van de vouwwagen op komst?

De Nederlandse kampeerders lijken de vouwwagen opnieuw te hebben ontdekt. De verkoop van vouwwagens is in Nederland de laatste tijd namelijk flink gestegen.

Ook als we een tijdelijk gestegen populariteit door de coronapandemie buiten beschouwing laten, laten de verkoopcijfers van vouwwagens een indrukwekkende stijging zien, blijkt uit het persbericht van de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

Verschuiving naar ‘vouwwagens’ en ’tenttrailers’

Met meer dan 700.000 caravans, campers en vouwwagens die nu onze wegen sieren, duikt een onverwachte ster op: de vouwwagen, tegenwoordig ook vaak tenttrailer genoemd. De vouwwagenverkoop is vorig jaar met bijna 21 procent gestegen ten opzichte van 2021, en zelfs een indrukwekkende 64 procent hoger dan het pre-coronajaar 2019. Dit blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

We zagen vorig jaar bijna 3.200 gloednieuwe vouwwagens op de Nederlandse wegen verschijnen, tegenover zo’n 2.600 in 2021 en nog geen 2.000 exemplaren in 2019. Met merken als Campooz, Cabanon en Jamet in de voorhoede, lijkt de vouwwagen een ware renaissance te beleven.

Wat zit er achter deze opkomst?

Meer vouwwagens verkocht in Nederland - een Holtkamper vouwwagen/tenttrailerIn een tijd waarin de productie van campers en caravans te lijden had onder leveringsproblemen en tekorten aan computerchips, bleef de productie van vouwwagens opmerkelijk stabiel. De moderne ’tenttrailer’ lijkt daarmee de wind in de zeilen te hebben. Een bijkomend voordeel is de snelle opzettijd. “Tegenwoordig zijn tenttrailers van alle gemakken voorzien en staan ze vaak al binnen enkele minuten. Je hebt dan alle voordelen van een caravan of camper,” zegt Leo Diepemaat, voorzitter van KCI.

De vouwwagen als een alternatief voor de caravan?

Niet alleen de productievoordelen lijken de vouwwagen een boost te geven. Volgens Diepemaat is het energieverbruik van de ’tenttrailers’ minimaal door hun lage luchtweerstand: “Een tenttrailer is compact, superlicht en daardoor eenvoudig te trekken achter vrijwel elke auto. Dit maakt het de ideale oplossing voor elektrische en hybride auto’s, die vaak maar weinig gewicht mogen trekken.”

Als dat laatste inderdaad een van de voornaamste koopargumenten is, kunnen we verwachten dat deze trend de komende jaren alleen maar zal doorzetten. Verder is het ook mogelijk dat er in de coronaperiode veel mensen een tent of tweedehands vouwwagen kochten om toch maar op vakantie te kunnen gaan, en dat een aantal hiervan wil blijven kamperen en nu daarom een meer definitieve aankoop doet.

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel