Jonge ondernemers beginnen een buitenhotel

Buitenhotel de Vreemde Vogel in VlaardingenVLAARDINGEN – Overnachten in een boomhut, een vliegtuig of een levensgroot vogelhuisje. Dat kan straks in ‘buitenhotel’ De Vreemde Vogel. Petra Buijs en haar vriend Davy Knijnenburg hebben voor het realiseren van hun droom de historische boerderij De Hoogmaker in Vlaardingen gekocht.

Ze verwachten in mei 2013 de deuren te openen. De honderd jaar oude boerderij, die tot 2011 gehuurd werd door natuurvereniging Nivon, ligt aan de westelijke rand van Vlaardingen, bij het water en aan het groen. In de omgeving liggen recreatieplassen, bossen, restaurants en een golfbaan.

Scoutinggevoel
In de boerderij wordt al hard gewerkt. Petra Buijs, begin dertig, blond haar, zwarte jas, valt direct op tussen de mannen in werkkleding. Zelfverzekerd geeft ze de mannen werkinstructies. Ze weet wat ze wil. Dat blijkt ook uit haar verhaal. Aan een grote tafel in de keuken van de boerderij vertelt ze: ‘Ruim drie jaar geleden ontstonden bij ons de plannen voor een buitenhotel.’ Het begrip buitenhotel is volgens Buijs nog niet eerder gebruikt in Nederland. Ze legt uit: ‘Je kunt hier straks kamperen, maar wel met de luxe van een hotelovernachting. Dus met een opgemaakt bed, een brandende kachel en van alle gemakken voorzien, maar wél in de natuur. Een beetje als het scoutinggevoel van vroeger’, vindt Buijs.

De beste ideeën
De zoektocht naar een geschikt terrein begon in de omgeving van Delft. Hier hebben de ouders van Buijs een hotel, waar ze kind aan huis was. ‘Maar het was moeilijk om in die regio iets geschikts en betaalbaars te vinden. In Maassluis viel ons oog op een mooie boerderij, maar we konden de grond niet krijgen. Toen kregen we deze boerderij in beeld. De gemeente Vlaardingen schreef een prijsvraag uit. Buijs en Knijnenburg hadden volgens de gemeente de beste ideeën en kwamen daarbij met een goed bod voor de boerderij. ‘Dat was 1,5 jaar geleden. In die periode die volgde hebben we veel gepraat met de gemeente, met de brandweer en met de bank. Nu zijn alle vergunningen binnen en kunnen we echt beginnen.’

Verrassende onderkomens
Er komt een kaart op tafel en Buijs wijst de geplande accommodaties aan. ‘De boerderij wordt opgeknapt zodat er straks plek is voor een lunchroom annex proeverij, zaalverhuur en ons eigen woonhuis. Op de eerste verdieping hebben we plannen voor zes luxe kamers.’ Het omliggende terrein is verdeeld in verschillende gebieden. Er komt een familieveld met een groepsaccommodatie en hoog in de bomen levensgrote vogelhuisjes. De huisjes zijn al ontworpen door Knijnenberg en een vriend van het stel gaat de huisjes realiseren. Op de andere velden kunnen de buitenhotelgasten straks overnachten in verrassende onderkomens als een vliegtuig, een hooiberg, yurt, boomhut, pipowagen of een huisje op palen in de vorm van een struisvogel.

Plezier van samenwerken
Om dit allemaal voor elkaar te krijgen zet Buijs volop haar netwerk in. Zo kwam ze via via het vliegtuig op het spoor dat ze nu mogen huren van de eigenaar. ‘Onze plannen trekken mensen aan die iets willen doen, die op zoek zijn naar samenwerking. Ontzettend leuk! Het moet niet allemaal om geld draaien, maar om het plezier van samenwerken, kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Dat is ook de insteek van ons hele plan.’ Zo is Buijs in gesprek met de plaatselijk scouting voor het bouwen van de boomhut. rienden van Buijs en Knijnenburg gaan aan de slag met de aanleg van een grote moestuin. ‘De groenten en kruiden die zij gaan verbouwen, gaan naar het restaurant in de boerderij en naar een winkeltje op het terrein voor de gasten. We gaan zo veel mogelijk recyclen dus groenteresten voeren we aan de geiten, varkens en kippen in de dierenweide en de mest kan het land weer op.’

Pizza bakken
Buijs heeft voor de langere termijn nog veel meer plannen. Ze denkt aan een botenen fietsenverhuur, een sauna met een houtgestookte hottub, een steenbakoven op het terras voor de boerderij, waar mensen in de zomer hun eigen pizza kunnen bakken met verse ingrediënten uit de moestuin. Iedereen is straks welkom in buitenhotel De Vreemde Vogel. We zijn er voor alle leeftijden: voor iedereen die ervan houdt om lekker buiten bezig te zijn. Hier ga je niet drie weken kamperen, maar kun je er even lekker tussenuit voor een weekend of midweek. We lijken wat dat betreft meer op een bungalowpark dan op een camping, maar dan met een sauna in plaats van een subtropisch zwemparadijs’, concludeert Buijs.

www.facebook.com/DeVreemdeVogel

Like dit artikel
Tweet dit artikel