De Van is de eerste buscamper van Kabe

Kabe Van

De Van is de eerste buscamper van Kabe

Opeens lijkt het wel alsof iedere fabrikant een buscamper moet bouwen. Ook Kabe, juist een merk dat bekend staat om caravans en campers van bovengemiddelde afmetingen, heeft een buscamper in het assortiment op genomen.

Ergens is het natuurlijk ook heel logisch want je ziet in Scandinavië ontzettend veel buscampers. Die zijn dan wel van buitenlandse toeristen maar de buscamper zit ook in Scandinavië flink in de lift en daar springt Kabe slim op in.

Voor groot rijbewijs

Voor het onderstel heeft Kabe – toch een van de topmerken in de markt – uiteraard gekozen voor een basisvoertuig van een premium merk, en dat is de bekende Mercedes Sprinter. Waar je met de buscamper van Kabe wel rekening moet houden is het feit dat hij je hem niet mag rijden met een normaal B(E)-rijbewijs. De massa in rijklare toestand bedraagt namelijk 3450 kilogram en de maximaal toegestane massa van de Kabe buscamper bedraagt 4100 kilo zodat een ‘groot’ rijbewijs een vereiste is. Maar wie daar over beschikt kan dan ook uitstekend uit de voeten met de Kabe Van. Deze is standaard voorzien van achterwielaandrijving maar is ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving.

Ook voor winterse omstandigheden

Die vierwielaandrijving komt ook uitstekend tot zijn recht tijdens winterse omstandigheden, en dat is nou precies waar de Kabe Van voor is gemaakt. Hij is niet alleen voorzien van een uitstekende isolatie maar ook van een Alde Compact 3020 centrale verwarming aan boord plus een automatische vloerverwarming. Daarnaast zijn er in de Kabe Van ook speciale vloerverwarmingscircuits in de cabine om koudebruggen te voorkomen. Ook de boiler en het complete watersysteem zijn geplaatst en ontworpen dat ze in de winter kunnen worden gebruikt. De 90 liter grijswatertank is bijvoorbeeld verwarmd zodat hij niet kan bevriezen.

Veiligheid en comfort

Zoals je van een premium fabrikant als Kabe kunt verwachten, worden de ramen, verwarmde buitenspiegels en handrem elektrisch bediend. Maar de Kabe Van heeft nog veel meer items die het comfort en de veiligheid verhogen. Het gassysteem heeft bijvoorbeeld een crashsensor, een lekkage-indicator en een slangbreukklep voor het gas. Ook is er een brandmelder en aardlekschakelaar. Maar de Mercedes Sprinter biedt zijn bestuurder nog veel meer, zoals een automatische 7-versnellingsbak, zijwindassistent, regensensor, cruisecontrol, centrale vergrendeling, Mercedes MBUX voice control en achteruitkijkcamera. De Kabe Van is tevens voorzien van een hoogwaardige AGM-huishoudaccu met een capaciteit van 130 Ah, een TV-antenne met versterker en een aansluiting voor een flatscreen televisie.

Klassieke indeling

De indeling van de Kabe Van is redelijk standaard. De Sprinter is niet erg breed dus de meeste camperbouwers kiezen dan voor in de lengte geplaatste bedden. Zo ook Kabe, dat achterin de Van twee opklapbare eenpersoonsbedden heeft geplaatst. De matrastoppers zorgen voor een nog betere nachtrust. Verder kan de zitgroep worden omgebouwd tot een derde slaapplaats. Opvallend is dat Kabe niet voor een bankje heeft gekozen maar voor losse stoelen. Dat zijn, net als de voorste stoelen, pilotenstoelen met lendensteunen. Meer naar achteren vinden we de keuken en badkamer. De compacte badkamer heeft een douche met glazen deur, draaibare WC en een wastafel. De keuken is voorzien van een driepits gasfornuis, compressorkoelkast en een afzuigkap met koolstoffilter.

Compleet

De uitrusting van de Kabe Van wordt gecompleteerd met onder anderen horren op de ramen en schuifdeuren, verduisteringsgordijnen, afvalbakken en dakramen. Het op afstand bediende centrale vergrendelingssysteem is eveneens inbegrepen. Voor al dat comfort moet uiteraard betaald worden. Naar verwachting zal de Kabe Van iets meer dan 100.000 euro gaan kosten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel