Kampeer en Caravan Jaarbeurs 2005: veel nieuwe modellen, kleur en design

kampeerzaken.nlDe Kampeer en Caravan Jaarbeurs 2005 in Utrecht laat zien dat fabrikanten flink hebben geïnvesteerd in uiterlijk en kwaliteit van hun producten, het aantal caravans en kampeerauto’s met een aansprekend model en/of kleur is enorm.
Veel onderhuidse vernieuwingen en verbeteringen, nieuwe indelingen met nog meer mogelijkheden, betere en modernere accessoires, nog meer oog voor detail, het kan niet op in Utrecht.
Menigeen die een paar jaar geleden een splinternieuwe caravan of kampeerauto heeft aangeschaft zal op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs 2005 moeten concluderen dat zijn fraaie kampeermiddel alweer hopeloos is verouderd.
 
kampeerzaken.nlKwaliteit
Verder is de aandacht van de fabrikanten voor detail en kwaliteit indrukwekkend. Iedere caravan of camper is inmiddels overcompleet, van hoogstaande kwaliteit en wordt geleverd onder uitstekende garantievoorwaarden. Waterdichtheidsgararanties van 5 jaar zijn al lang geen uitzondering meer, en zoals één van de verkopers opmerkte: "als zo’n caravan maar ieder jaar een keer voor onderhoud in onze werkplaats komt wil ik er bij wijze van spreken wel levenslange garantie op geven".
Sportief of comfortabel
kampeerzaken.nlNaast de duidelijke trend voor wat moderner en frisser vormgegeven kampeermiddelen is er ook een duidelijke tweedeling te zien onder de oudere kampeerders.
Men kiest of voor sportief kamperen in een vouwwagen of compacte caravan of kampeerauto, of er wordt geïnvesteerd in een grote, luxe caravan of kampeerauto met alle comfort en ruimte. Dat neemt niet weg dat de compactere, sporteievere caravans en kampeerauto’s verre van comfortabel zijn.
Kleur bekennen
kampeerzaken.nlZonder een fris of chique gekleurde caravan of kampeerauto in het leveringsprogramma schijn je als fabrikant niet meer mee te tellen. Nagenoeg alle fabrikanten hebben kleurrijke kampeermiddelen in hun programma opgenomen. De tijd van ‘de lelijke witte kledders’ lijkt definitief tot het verleden te behoren.
Knaus introduceert een zachte groene tint op haar caravans en kampeerauto’s, Eriba kiest voor gebroken wit of zilvergrijs met oranje en rode details, Dethleffs voor primaire tinten en blauwgrijs, Adria voor babyblauwe accenten op haar nieuwe Action, Bürstner heeft de mokkatinten uit de jaren 70 opnieuw uitgevonden, Kabe, Solifer en Cabby benadrukken de felrode accenten, Eifelland heeft daarentegen haar caravans voorzien van een neutrale kleurstelling met donkergroene accenten.
Oog voor detail
kampeerzaken.nlDe aandacht voor de kleinste details is indrukwekkend. Nagenoeg alle caravans en kampeerauto’s hebben zowel bovenhuids als onderhuids veel vernieuwingen en verbeteringen ondergaan.
Aan de buitenzijde zagen we niet alleen op de nieuwe 2006 modellen maar ook op de bestaande modellen veel fraaie en doordachte lichtunits, disselkasten, dakrails, alkoven, dakluiken en ramen.
Aan de binnenzijde zijn er diverse nieuwe en praktische indelingen, bekledingsstoffen en andere accessoires te bewonderen. Verder hebben diverse fabrikanten aandacht geschonken aan een verbeterde functionaliteit en ergonomie van de keukens.
kampeerzaken.nlCompleet uitgerust
Diverse fabrikanten schuwen er niet voor om een airconditioning voor de caravan als ‘standaard’ te bestempelen. Dat houdt nogal wat in voor de stroomvoorzieningen op de campings, zeker gezien het feit dat de moderne kampeermiddelen toch al flink met electronica zijn gevuld, zoals flatscreen televisies, koelkasten, magnetrons, keramische kookplaten, afzuigkappen, boilers, centrale verwarming en ventilatie, inbraak- en narcosegas alarmsystemen, satellietontvangers, geluidsinstallaties etcetera. Binnenkort heeft een kampeermiddel eenzelfde energieverbruik als een gemiddelde woning.
Nieuwkomers
Er zijn ook enkele nieuwkomers op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs aanwezig: Simone Mekenkamp is aanwezig met de lichtgewicht vouwwagens van het spaanse Comanche, wij zagen ook diverse Sky/Pluma caravans uit Portugal en kampeerauto’s van het italiaanse Joint.
Nederlandse inbreng
De aanwezigheid van de Nederlandse producenten is overduidelijk:
Kip, Avento en Biod caravans, Butler en Rimor kampeerauto’s, vouwwagens/tenttrailers van Tago, Zari/Roadmaster, Holtkamper en Aart Kok, (voor)tenten van Walker, Gerjak, Doréma, Van der Horn, Karsten, Esvo, Baco en Ben Eilers, en natuurlijk ook het nodige op het gebied van accessoires voor caravans, kampeerauto’s, vouwwagens en tenten. En mochten we nog iemand zijn vergeten: onze excuses!

Like dit artikel
Tweet dit artikel