Het Coronavirus houdt nu ook Nederland en de omringende landen in de ban. We werken zo veel mogelijk thuis, beperken onze sociale contacten en doen alles wat nodig is om de uitbraak van het virus beheersbaar te houden.
In Nederland mogen we de straat nog op, in veel andere landen zijn de beperkingen nog veel strenger. De uitbraak van het virus heeft gevolgen voor onze kampeervakantie en voor de kampeerbranche.
Veel campings gesloten
Het kampeerseizoen zal voor bijna alle kampeerders een stuk later beginnen. Hoeveel later is nog niet bekend. Als we in het voorseizoen willen gaan kamperen, zullen we er rekening mee moeten houden dat veel campings gesloten zijn of het aantal campinggasten drastisch beperken tot bijvoorbeeld alleen de seizoenplaatsen. De kantines, restaurants en dergelijke zijn ook gesloten. Ook de recreatie op de campings zal sterk worden beperkt of helemaal worden afgelast. Kamperen in het buitenland biedt ook geen soelaas. In de meeste omringende landen zijn de beperkingen nog (veel) strenger en er wordt kampeerders en camperaars dan ook aangeraden om naar huis te gaan. Het RIVM adviseert ook niet voor niets om zoveel mogelijk thuis te blijven.
Op het sanitairgebouw kun je elkaar bijna niet vermijden
Wie denkt dat het veilig is om dan gewoon een kleine boerencamping op te zoeken moet zich goed realiseren dat er op iedere camping altijd één plek is waar iedereen elkaar toch een keer tegenkomt. Want hoe goed je ook de geadviseerde onderlinge afstand probeert te bewaren, in het sanitairgebouw kun je het bijna niet voorkomen dat je dicht bij elkaar komt.
Bovendien is dat ook een plek waar iedereen van alles aanraakt: toiletbrillen, spoelreservoirs, deurknoppen, kranen, lichtschakelaars, muntautomaten, handgrepen, zitjes, noem maar op. De kans dat je daardoor wordt besmet is klein maar is evengoed altijd aanwezig. Je zult toch net die ene ‘foute’ kraan treffen en jij wilt vast ook niet degene zijn die een medekampeerder besmet.
Daarom moet iedere kampeerder – met name als die tot de risicogroepen behoort of daar bijvoorbeeld als mantelzorger veel mee in contact is – zich heel goed afvragen of het wel verstandig is om nu te gaan kamperen.
Gehele kampeerbranche houdt een pas op de plaats
Niet alleen de campings maar ook de overige delen van de kampeerbranche houden een pas op de plaats. Gelukkig heeft de kampeerbranche een periode van hoogconjunctuur achter de rug zodat er vaak (maar niet overal) de nodige reserves zijn opgebouwd. Veel stallinghouders geven aan dat campers en caravans pas na 6 april of nog later kunnen worden opgehaald. Ook een groot aantal evenementen wordt afgelast of uitgesteld. CamperExpo in Houten wordt verplaatst naar november en alle NKC-evenementen tot en met 21 april zijn afgelast.
Levertijden mogelijk vertraagd
De caravan- en camperproducenten zullen, nu het virus ook de fabrieksarbeiders zal treffen, te maken krijgen met vertragingen in de productie. Wie een nieuwe caravan of camper heeft besteld, moet er misschien nu al rekening mee gaan houden dat die later wordt geleverd. En zo zorgt het virus voor heel wat problemen.
Nieuwe modellen
Ook zijn de caravan- en camperproducenten op den duur misschien wel genoodzaakt om de introductie van de 2021-modellen uit te stellen. Die vindt normaal gesproken vlak voor de zomer plaats. En of de Caravan Salon in Düsseldorf doorgaat, dat is ook nog maar de vraag. Maar dan hebben we het alweer over augustus. Wie weet hebben we dan het ergste achter de rug en genieten we heerlijk onder de luifel van het onovertroffen kampeergevoel. Tot die tijd kunnen we natuurlijk wel op ons gemak gaan kijken welke kampeerspulletjes we nog nodig hebben. De kampeerwinkels en dealers zijn (nu nog) normaal geopend en de meesten hebben ook een webshop. Maar voordat we die nieuwe spulletjes kunnen gebruiken, moeten we nog even net zo geduldig zijn als de hond op de foto.