De Buurtcamping is een sociaal initiatief, bestaande uit pop-up campings die in stedelijke omgevingen werden gerealiseerd. Uit een onderzoek, dat na afloop van dit seizoen werd uitgevoerd, leidde dit initiatief tot zeer hoge waarderingscijfers.
De allereerste Buurtcamping was er in 2013. Tien jaar later werd er op maar liefst 61 locaties een 3-daagse Buurtcamping georganiseerd. Net als op een normale camping is op een Buurtcamping iedereen helemaal gelijk. Je bent je de hele dag lekker buiten, je groet je buren, helpt elkaar een handje en praat over koetjes en kalfjes.
Intensief contact
Het onderlinge contact is op een Buurtcamping mogelijk nog intensiever. De kampeerders bouwen immers samen de camping op en organiseren bovendien allerlei activiteiten. Zo leren de buurtbewoners elkaar tijdens een ontspannen vakantie een stuk beter kennen. En dat is dan ook precies de missie van De Buurtcamping: het bevorderen van sociale cohesie.
Meer dan 600.000 ontmoetingen
Het afgelopen seizoen markeerde een duidelijke groei in zowel bereik als impact voor De Buurtcamping. Men realiseerde dit seizoen meer dan 600.000 ontmoetingen, waarmee het initiatief een substantiële bijdrage leverde aan het versterken van de sociale banden binnen diverse gemeenschappen. Deze ontmoetingen vormen de kern van wat De Buurtcamping uniek maakt: een plek waar buurtbewoners van alle achtergronden samenkomen, elkaar ontmoeten, en samenwerken om een tijdelijke, maar levendige gemeenschap te vormen. Het jaarverslag van 2023 is hier in te zien.
Nieuwe vrienden
De ervaringen van deelnemers spreken boekdelen. Velen melden dat ze door hun deelname aan De Buurtcamping niet alleen nieuwe vrienden hebben gemaakt, maar ook een diepere waardering voor hun gemeenschap hebben ontwikkeld. Het kamperen in een stedelijke omgeving biedt een unieke kans om de dagelijkse routine te doorbreken en de stad vanuit een ander perspectief te ervaren.
Uitbreiding gepland
Vooruitkijkend naar de toekomst, heeft De Buurtcamping plannen om haar activiteiten uit te breiden naar meer locaties, waardoor nog meer mensen de kans krijgen om deel te nemen aan dit bijzondere sociale experiment. Het succes van het project tot nu toe is een bemoedigend teken dat er een groeiende behoefte is aan dergelijke initiatieven die gemeenschapsgevoel en sociale interactie bevorderen.
Beheerders en vrijwilligers gezocht
De zoektocht naar nieuwe beheerders en vrijwilligers voor het komende seizoen is een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen voor De Buurtcamping. Geïnteresseerden worden aangemoedigd om deel te nemen aan dit unieke concept. De rol van een campingbeheerder of vrijwilliger gaat verder dan alleen het faciliteren van het kampeerevenement; het draait ook om het creëren van een inclusieve en gastvrije omgeving waarin iedereen zich welkom voelt.
Zij hebben de gelegenheid om mee te bouwen aan een uniek platform, waar stadsbewoners op een ontspannen en laagdrempelige manier met elkaar in contact kunnen komen. Door samen een camping op te zetten en te onderhouden, wordt er een gemeenschap gecreëerd die verder gaat dan alleen het delen van een fysieke ruimte. Het is een gemeenschap die samenwerkt, leert en groeit, en die de diversiteit en rijkdom van onze stedelijke wijken viert.
Foto: © Maarten de Kok