Kamperen nabij de mooiste landschappen ter wereld

Landschappen Plitvice Lakes National Park, Croatia MELBOURNE – Reisgidsen gigant Lonely Planet heeft onlangs een nieuw fotoboek uitgebracht, waarin de absolute visuele hoogtepunten van onze planeet bij elkaar komen.

Om het boek extra onder de aandacht te brengen, hebben ze een top 10 samengesteld met de meest overweldigende landschappen ter wereld. Zes van de tien indrukwekkendste blijken in Europa te liggen en zijn – al kamperend – makkelijk te bereiken.

De landschappen waar het in dit boek over gaat, hebben allemaal een buitengewone schoonheid. Wij zochten voor je de kampeerplaatsen uit, die nabij deze spectaculaire landschappen liggen.

Land schappen Aurora borealis, Kiruna, Sweden Het Noorderlicht, in de bossen boven Kiruna in Zweden.

Dit surrealistische spektakel is één van de meest begeerde visuele ervaringen die er zijn. De betoverende lichtshow verschijnt aan de hemel als geladen deeltjes vanaf de zon op de Aarde afkomen. Het magnetisch veld bij de polen van onze planeet trekt de deeltjes aan, waardoor ze onze atmosfeer binnen dringen. De botsingen in de bovenste lagen van onze dampkring veroorzaken de gordijnen van licht. Momenteel is de periode van maximale zonneactiviteit op zijn hoogtepunt. Tussen november en maart te bewonderen in het noorden van Scandinavië, Alaska, Canada en zelfs Schotland.

Kiruna, de noordelijkste stad van Zweden, heeft een kampeerplaats met zicht op het noorderlicht. Camping Ripan is onderdeel van een complex met hotel, restaurant en zwembad. Het ligt vlak bij het centrum van het stadje. De staanplaatsen voor campers en caravans zijn op een geasfalteerde plaats.

Plateau de Valensole, Alpes de Haute-Provence, FrancePlateau de Valensole, Alpes de Haute-Provence, Frankrijk.

Parijs mag dan de stad van de liefde zijn, maar één van de meest romantische bezienswaardigheden van Frankrijk is het glooiende paars bloeiende landschap van de Provence in de zomer. Lavendel uit de velden van het Plateau de Valensole wordt gebruikt voor lavendelolie, honing, zeep en geparfumeerde zakjes. De geurige velden bloeien meestal in de maand juli.

In de omgeving van de velden bevinden zich vele campings. We lichten er eentje uit: Camping Municipal Les Lavandes. Deze Franse oercamping nabij het centrum van het dorpje heeft een prachtig uitzicht, maar is voor de rest vrij eenvoudig.

Strokkur geyser, IcelandStrokkur geiser, IJsland.

In IJsland, op de grens tussen twee tektonische aardplaten, bevindt zich een gebied van grote geologisch actieve gebieden. Het is een enorme trekpleister voor reizigers met een hang naar avontuur. In een dergelijk onvoorspelbaar landschap, is de Strokkur geiser een verrassend voorspelbaar fenomeen. Elke vier tot acht minuten barst de geiser uit en spuit stralen kokend heet water tot 40 meter omhoog.

Rond deze toeristische trekpleister van wereldformaat hebben de IJslanders een heel recreatiegebied opgezet, inclusief camping. De kampeerplaats ligt op loopafstand van de warmwaterbronnen en de grote geiser. Op de camping ervaar je een gevoel van opperste vrijheid en verbondenheid met de natuur, die nergens anders te vinden is.

Nideck waterfall, Alsace, FranceWaterval Nideck, Alsace, Frankrijk.

Deze waterval bij het dorpje Nideck in Frankrijk ligt in een bos en onder een kasteelruïne – die volgens een sprookje van de gebroeders Grimm – bewoond werd door een familie van reuzen. De watervallen zijn het spectaculairst in de winter. Het lijkt dan haast wel een magische plek, vol met bevroren ijspegels.

Een kampeerplaats in de buurt van dit sprookjesachtige tafereel, is camping Les Huttes. Het ligt in een heuvelachtige omgeving en heeft directe toegang tot het natuurreservaat, waar ook de watervallen zich in bevinden.

 Plitvice Lakes National Park, Croatia Plitvice meren nationaal park, Kroatië.

Dit park bestaat uit onderling verbonden en trapsgewijs op elkaar aansluitende meren, grotten en bossen en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Reizigers kunnen dit waterige wonderland ontdekken via een reeks gekoppelde paden rondom de mineraalrijke meren. In de zomer kan het druk zijn op de loopbruggen, maar het is zeker de moeite waard. Je ziet er onder meer regenbogen in de mist van de glinsterende watervallen en vlinders die zweven rond de aquamarijnkleurige poelen.

Camping Korana behoort tot de toeristische complexen in het nationaal park en ligt op zes kilometer afstand van ingang 1 van het park op een plateau boven de kloof van de rivier Korana. Deze grote camping biedt onderdak aan 2.500 gasten en heeft een verscheidenheid aan faciliteiten.

Waterfall at Mýrdalsjökull glacier, IcelandWaterval nabij de Mýrdalsjökull gletsjer, IJsland.

IJsland heeft een opmerkelijke reeks van indrukwekkende watervallen, van gewelfde Goðafoss tot donderende Dettifoss. De neergangen bij Mýrdalsjökull zijn bijzonder indrukwekkend: de gletsjer bedekt een actieve vulkaan, wat de dalingen helpt bij het creëren van een serieus krachtige waterval.

Dit is slechts een van de vele plaatsen in IJsland, waar u een ongewoon avontuur en kamperen kunt combineren. Kamperen in Landmannalaugar is niet makkelijk: het ligt er vol stenen en de grond is hard. Maar daar krijg je wel een adembenemend stukje natuur voor terug.

De vier andere meest overweldigende landschappen ter wereld uit de top 10 zijn:

Yellowstone National Park, Wyoming, USAYellowstone National Park in de staat Wyoming, Verenigde Staten.

TThe Wave, Coyote Buttes, op de grens van de staten Arizona en Utah, in de Verenigde Staten.

 

 

 

Nabiyotum volcano, KenyaDe vulkaan Nabiyotum in Kenia.

 

 

 

flickr-5096518776-ifill_1024x768Rijst terrassen in Yuanyuang, Yúnnán, China.

Like dit artikel
Tweet dit artikel