Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem biedt kinderen (van 6 t/m 12 jaar)in de zomervakantie elke dag de mogelijkheid om te leren kamperen met een knipoog naar vroeger tijden. De volleerde kampeerder wordt namelijk beloond met een echt kampeerpaspoort; net als opa en oma in de vorige eeuw.
Ook vroeger kon je namelijk op kampeerles. Die tijden van vroeger keren terug in het Openluchtmuseum in Arnhem waar kinderen van 6 tot en met 12 jaar, net als opa en oma vroeger, na afloop van de kampeercursus een kampeerpaspoort ontvangen.
Tegenwoordig lijkt het allemaal zo gemakkelijk: je tent staat in twee seconden, matrasje en slaapzak uitrollen en klaar ben je.
Vroeger ging dat toch anders, toen ging je bij de ANWB (toen de ANWB nog de ANWB was) op cursus om daar de kunst van het kamperen te leren. Een enkeldaks tent van ongecoat katoen in de regen opzetten, koken op een petroleumstel, regengootjes uitgraven, dat zijn dingen waar je toch echt handigheid in moet hebben om je kampeervakantie niet in een klein drama te laten eindigen. Bovendien leer je nog ook hoe je je als goed kampeerder moest gedragen, dat zou menig hedendaags kampeerder ook geen kwaad doen…
Na de tweede wereldoorlog begon de ANWB met het organiseren van kampeercursussen. De cursusleiders, die behoorden tot het zgn. ANWB mentorenkorps kregen als taak het kamperen op een hoger plan te brengen en te zorgen voor ‘meer stijl’ in deze vorm van vrije tijdsbesteding. Immers ‘dat kampeeren is meer dan roovertje spelen en ‘Ouwe Taaie’ zingen’.
In oefenkampen leerde je de fijne kneepjes van het kamperen. Geen lawaai maken, je rommel opruimen en natuurlijk mochten er geen ongehuwde stellen in één tent…
Gelukkig is er van het ‘echte kamperen’ nog wel het nodige behouden: ook toen hielp je je buurman bij het opzetten van de tent en bied je hem bij vertrek een kop koffie aan.
In het begin van de vorige eeuw was kamperen iets voor keurige jonge heren, niet alleen een fiets, ook een kampeeruitrusting was een kostbaar bezit. Het kamperen werd echter niet direct geaccepteerd, het werd vaak gezien als losbandig, in veel gemeenten werd het verboden als zijnde landloperij. Campings waren er niet, wilde je kamperen, dan moest je toestemming vragen aan de landeigenaar, en ook moest je een bewijs van goed gedrag kunnen laten zien!
In de jaren ’70 werd het kampeerpaspoort afgeschaft. De opvoedende werking van de kampeercursussen was niet meer aan ons besteed, kamperen was voor iedereen bereikbaar geworden en was bovendien een goedkoop alternatief van een ‘echte vakantie’ geworden. Daarnaast werden onze kampeeruitrustingen steeds geavanceerder, reed half Nederland rond met de Alpen Kreuzer achter de Opel Kadett en was de caravan bijna gemeengoed geworden.
Kampeercursus in Openluchtmuseum
Kinderen (6 tot 12 jr) die willen meemaken hoe hun opa en oma vroeger kampeerden zijn dus van harte welkom in het Openluchtmuseum. Van 30 juni t/m 2 september kunnen ze daar iedere dag ‘Leren Kamperen’ en daarmee verdienen ze een echt kampeerpaspoort. Deelnemers kunnen zich inschrijven op de dag van bezoek op het Kindererf in het museum.
Kinderen leren kamperen in Openluchtmuseum
Like dit artikel
Tweet dit artikel