Kamperen we deze zomer in Nederland of het buitenland?

Kamperen we deze zomer in Nederland of het buitenland?

Kamperen we deze zomer in Nederland of het buitenland?

Gisteren zal een groot deel van de Nederlandse bevolking de toespraak van premier Rutte hebben gezien. Rutte had goed nieuws voor ons: we mogen deze zomer inderdaad naar het buitenland op vakantie.

Het reisadvies voor bijna alle Schengenlanden wordt namelijk per 15 juni gewijzigd van oranje naar geel. Maar we moeten zoals hij zei ‘wijs op reis’. Het virus waart immers nog steeds rond, daarom moeten we voorzichtig zijn. Vakantie in eigen land blijft voor iedereen het veiligst.

Schengenlanden

We mogen vanaf 15 juni naar het grootste deel van de Schengenlanden. Maar nog niet alle landen, zoals Oostenrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, zijn dan toegankelijk. Ook Frankrijk, Spanje en andere landen moeten nog beslissen of zij toeristen binnenlaten. Mogelijk mogen we wel met ingang van 1 juli naar die landen, maar dat is nog niet zeker. Dat hangt zowel van de toestand in eigen land als in die landen af.

Verre landen

Ook mogen we waarschijnlijk vanaf 15 juni weer naar Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten reizen. We mogen nog niet op vakantie naar landen buiten Europa. Voor landen buiten Europa geldt namelijk nog steeds het oranje reisadvies. Je mag daar alleen heen als het echt niet anders kan. Wie toch gaat, moet erop rekenen dat zijn vakantie na terugkomst verplicht wordt verlengd met twee weken thuisquarantaine.

Géén repatriëring

Ook was de premier heel duidelijk over repatriëring: die komt er niet. Wie in het buitenland op vakantie is terwijl daar vanwege daar onverwacht weer extra maatregelen vanwege de Corona-pandemie worden getroffen, moet niet op repatriëring rekenen. Reizen naar het buitenland is dus volledig op eigen risico.

Liever op vakantie in eigen land

Rutte voegde er daarom naar toe dat vakantie in eigen land voor iedereen het veiligste is. De vraag is hier en daar ook, in hoeverre het vakantiegevoel wordt aangetast als je je in het buitenland niet op je gemak voelt, de attracties en bezienswaardigheden niet of beperkt geopend zijn en je overal wordt geconfronteerd met het verplicht dragen van een mondkapje. Vandaar Rutte’s ‘wijs op reis’.

Meer informatie

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel