Nog steeds kans op doorstart Kip

kampeerzaken.nlKip maakt nog steeds een reële kans op een doorstart. Wij spraken zojuist met de curator, Jeroen Reiziger van Trip Advocaten & Notarissen. Hij heeft naar aanleiding van de bezichtigingen van afgelopen maandag inderdaad een aantal (indicatieve) biedingen ontvangen.

 

Hoewel hij de biedingen nog in detail moet doornemen is zijn eerste indruk dat er wel een aantal biedingen bij zit die Kip een redelijke kans op een doorstart bieden. "Het houdt niet echt over, veel ruimte zit er niet in, maar ik zie wel mogelijkheden", aldus Jeroen Reiziger.

 

Omdat er behalve het onderhandelen met de bieders over het uiteindelijke overname bod ook druk moet worden overlegd en onderhandeld met alle andere betrokken instanties verwacht Jeroen Reiziger pas medio volgende week, dus vlak voor de start van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs, een eventuele doorstart van Kip rond te hebben.


 

Overnamekandidaten

De overname kandidaten komen volgens de curator geen van allen "uit de branche", er is in ieder geval geen enkel bedrijf bij dat ook caravans produceert.

Ook in 2007 al doorgestart na faillissement

Kip Nederland is ontstaan na het faillissment van de Tirus Groep, de holdingmaatschappij waar behalve Kip caravans ook Chateau Caravans deel van uitmaakte. Dat faillissement onstond met name door de sterk gedaalde verkoop van de "Chateau merken" (Chateau, Home-Car, Beyerland, Delta en Cristall) waar Kip (waar behalve de Kip caravans ook de caravans van Avento worden gemaakt) is meegesleurd.

 

Omdat Kip zelf wel een gezond bedrijf was is er, ook toen onder de hoede van curator Jeroen Reiziger, eind 2007 al vrij snel een doorstart gerealiseerd waarbij ook de productie van de zijwanden, die voorheen bij één van de Belgische zusterbedrijven werden gemaakt, zelf is opgepakt. Later heeft Kip Nederland ook de merk- en modelrechten van Chateau caravans, Beyerland caravans en Delta Caravans overgenomen, alsmede de modelrechten van de Home-Car caravans.

 

Na de doorstart werden van de nieuwe verworven rechten als eerste de HomeStar (als nieuwe naam voor Home-Car) caravans op de markt gebracht, en later ook de Chateau caravans in eigen huis in productie genomen. In 2009 werd een nieuwe serie caravans voor het middensegment, de Kip Isa White geïntroduceerd, die ook hoge ogen gooide bij de verkiezing van de Caravan van het Jaar.

En opnieuw in de problemen

Helaas verkocht Kip het afgelopen jaar niet genoeg caravans om winstgevend te kunnen werken, waardoor het financieel in de problemen is gekomen. Omdat het eind september niet op tijd lukte om de herfinanciering tijdig rond te krijgen is daarom opnieuw het faillissement aangevraagd.

Succesnummer Kip Kompakt

Kip bracht vorig jaar, ter ere van het 75-jarig jubileum van Kip ook de Kip Kompakt KK300 uit. Deze in gelimiteerde oplage gebouwde jubileumcaravan werd een groot succes, en ook van de recent geheel vernieuwd uitvoering van Kip’s succesnummer Kip Kompakt wordt veel verwacht.

Aart Kok Tuareg

De Tuareg van Aart Kok wordt door Kip, op basis van de Kip Kompakt KK300, geproduceerd. Aart Kok is zonder meer overtuigd van een doorstart van Kip en staat met de Tuareg dan ook gewoon op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs. Bovendien heeft Aart Kok er vooraf al een flinke serie van laten bouwen zodat hij voor het komende seizoen dan ook absoluut geen leveringsproblemen verwacht, de Tuareg kan gewoon uit voorraad worden geleverd.

Kampeer en Caravan Jaarbeurs

De organisatie van de beurs heeft verklaard dat Kip Nederland er alleen kan staan als er een doorstart is. Omdat een eventuele doorstart waarschijnlijk pas vlak voor de start van de beurs kan worden gerealiseerd wordt dat dus nog spannend. De curator heeft de standruimte in hal 12 in ieder geval wél gereserveerd.

En dan?

Wat er na de eventuele doorstart precies gaat gebeuren is uiteraard nog niet bekend. Kip had voor het laatste faillissement al een nieuw businessplan gemaakt maar daar zal een overnamekandidaat hoogstwaarschijnlijk een eigen visie op hebben.

 

In de branche gaat het gerucht rond dat Kip straks doorgaat als "niche producent" en alleen exclusieve en sportieve caravans van Kip en Avento zal maken. De andere verworven merk- en modelrechten worden dan weer verkocht.

Like dit artikel
Tweet dit artikel