Kastelen kijken in de Loirestreek

Onze redacteur Jan Wessels kampeert al jaren. In de loop van de tijd zijn er wel wat veranderingen ingeslopen in het kampeergedrag van Jan en zijn familie. Van tent via trekkershut naar camper: ze hebben het allemaal ervaren. In deze aflevering vertelt Jan over enkele hoogepunten van de eerste camperreis van de familie. 

 

kampeerzaken.nlOnze eerste buitenlandse camperreis ging naar Frankrijk. We wilden niet al te ver weg, maar toch naar een interessant buitenlands gebied. De Loire met haar vele kastelen leek ons wel een aardig doel. Dat bleek niet onterecht. Het eerste kasteel dat we bezochten was het Château d’Angers. Van buiten zag het er indrukwekkend uit met de vele verdedigingstorens. Binnen de muren troffen we een prachtige kruidentuin, die in volle bloei stond. Maar het topstuk moet je toch in het kasteel zoeken. Daar vind je namelijk het grote wandtapijt, dat geheel gewijd is aan de Apocalyps. Dit kunstwerk is 103 meter lang en 4,5 meter hoog. Het omvat in maar liefst 70 scènes de Openbaring van Johannes. Heel indrukwekkend om te zien.


 

Monument in kroegtuin
Het volgende bezochte kasteel was Château de Saumur in de gelijknamige plaats. In dit kasteel, dat dateert uit de tweede helft van de veertiende eeuw, zijn twee musea ondergebracht. In het Musée des Arts Décoratifs vind je decoratieve, meest religieuze, kunstuitingen uit de dertiende tot negentiende eeuw. Naast schilderijen en wandtapijten, omvat de verzameling ook beeldhouwkunst en keramiek. Het Musée du Cheval is – hoe kan het ook anders – gewijd aan het paard. Hier wordt de ontwikkeling van het paard en zijn relatie met de mens van de prehistorie tot heden getoond.
In Bagneux, een ‘voordorp’ van Saumur vonden we een Dolmen. Dit is een hunebed (interessant voor een echte Drent), maar dan van grote platte stenen. Hierdoor was het mogelijk om er in te lopen. Deze dolmen staat trouwens in de tuin van een café en is goed afgeschermd van blikken van buitenaf. Alleen met een kaartje van de kroegbaas krijg je het monument te zien. Zo kun je je onder het genot van een drankje, afvragen hoe deze enorme stenen zo’n 5000 jaren geleden op deze plek zijn terecht gekomen.

Lasershow
Een paar dagen later was het, direct aan de Loire gelegen Château de Montsoreau aan de beurt. Interessant aan dit gebouw is het prachtige achthoekige trappenhuis, dat rond 1520 aan het toenmalige gebouw werd toegevoegd. In het kasteel is een tentoonstelling ingericht over het leven op en langs de Loire. Dat betekent geschiedenis van schepen, molens en wijnbouw en -verwerking. Ook zagen we er een prachtige en vooral vernuftige uitbeelding van kledij, die in het verleden in dit kasteel werd gedragen. De presentatie gebeurde met laserlicht, dat op een soort etalagepoppen werd geprojecteerd. En dat steeds weer in een andere vorm en kleuren. Erg de moeite van het bekijken waard.

Kasteel over rivier
kampeerzaken.nlDat niet alleen kastelen interessant zijn in dit gebied, ontdekten we in Rochemenier opnieuw. Hier vonden we de goed bewaarde resten van een oude boerengemeenschap, die in grotten was gehuisvest. De gerestaureerde woningen en andere onderdelen gaven een indrukwekkend en realistisch beeld van de leefwijze van de boeren in hun tijd.
Het volgende kasteel was dat van Chenonceau. Het wordt één van de topstukken van dit gebied genoemd. Het kasteel staat niet aan de Loire, maar aan het riviertje de Cher. Dat wil zeggen, het is deels over deze rivier gebouwd. Het is een kasteel dat nog is ingericht alsof het bewoond wordt. Als bezoeker mag je op de begane grond vrijuit door de prachtig ingerichte kamers lopen en kun je genieten van de wandtapijten en schilderijen. Bovendien wordt het kasteel omgeven door prachtige geometrische tuinen. Kortom, een lustoord waar je best een paar uur kunt vertoeven.

Da Vinci
kampeerzaken.nlEen trekpleister is het Château de Chambord. Dit kasteel is waarschijnlijk gebouwd op basis van een ontwerp van Leonardo da Vinci. Het is een prachtig kasteel, zeker van buiten. Het opvallendste aspect is het silhouet: een bizar oerwoud van torens in verschillende vormen, dat lijkt op een overvol schaakbord. De donjon met zijn vier torens vormt het centrum van dit kasteel. Beroemd is de dubbele draaitrap, die centraal in het donjon is gebouwd.
Deze opsomming is slechts het topje van de vele kastelen, dat in de Loirestreek te bekijken is. Een tweede rondrit door dit gebied levert naar mijn bescheiden mening even zoveel schitterende kastelen op. Misschien toch nog maar eens een keer die kant op.

Jan Wessels
 

Like dit artikel
Tweet dit artikel