Kerstcamper

minikerstboomZo rond de tijd van sinterklaas beginnen wij thuis te denken aan de kerst. Sinterklaas heeft – behalve hier en daar een schoen of een schaaltje pepernoten – niet zoveel invloed op ons huishouden. De kerst daarentegen wel. Kerstmis zet het hele huishouden op zijn kop.

Wat een toestand.

Om te beginnen moet er een boom naar binnen. Inderdaad, een heuse boom. Groot, groen en met kluit en al. Daarvoor moeten er meubels aan de kant. De bank moet opschuiven maar dan moet die lamp ook ergens anders staan en dan heb je in die ene stoel geen licht dus die moet ook worden verplaatst. En dan moet die boom nog versierd worden. Massa’s slingers, ballen, een piek, veel blingbling en lampjes. Veel lampjes. Zoveel dat we stekkers tekort komen. Dus dan moet de lamp eruit. De rest van de immense woonkamer moet ook versierd worden. Overal kerstmannetjes, schaaltjes met blaadjes van chocola, stukken tak van een dennenboom, klokken van papier en lampjes. Weer veel lampjes. Heel gezellig, maar wat een toestand. En dan de kado’s. Eigenlijk meer cadeaus want met een presentje kom je vandaag de dag niet meer weg. PlayMobil-kastelen, hybride speelgoedauto’s waar je zelf helemaal in past, spelcomputers, iDingen en hier en daar een heuse pony. Dat moet ook wel want onder zo’n grote boom zijn een paar kleine pakjes geen gezicht.

Totdat ik pas geleden een avond in de camper aan het rommelen was. U kent dat wel; je gaat nergens naartoe, je hebt ook niets uit de camper nodig, maar toch even in de camper zijn. Even rommelen. En terwijl ik daar zo aan het rommelen ben realiseer ik mij dat zo’n grote groene kerstboom dus nooit in zo’n camper past. Tenminste, niet in ‘DieVanOns’. Ik heb dan ook ooit zo’n heel klein kerstboompje weten te bemachtigen. Zo’n 30 cm hoog met wat kleine balletjes, een mini-slinger en een paar heuse lampjes. Zonder stekker maar gewoon met een klein batterijtje. Je zet ‘m op het dashboard, lampjes aan en klaar! We hebben ook nog een viertal van die theelichtjes, ook op een batterijtje. Veilig en ze ‘branden’ weken. Nog even een kleine slinger ophangen want het is een kleine camper en het is direct kerst-gezellig in de camper.

En dan dringt het plotseling tot me door. Ik zie het licht. Niet zo’n theelichtje maar dat andere. Dat aan het eind van de tunnel. In de camper is het met dat kleine boompje, die ene slinger en wat lichtjes nu al helemaal top. Niks geen meubilair verplaatsen, dat gaat niet eens. Alles zit tenslotte vastgeschroefd. Het kacheltje staat pas op ‘1’ en het is toch al lekker warm. Een kerstmuziekje aan, een schaaltje lekkernij op het tafeltje, een leuk klein presentje onder het boompje. Helemaal op en top Kerst. Niks geen toestand!

Ik haast mij snel het woonhuis weer in. Ik ben zo benieuwd naar de reactie van mijn vrouw als ze hoort dat we dit jaar de kerst in de camper doorbrengen.

Theo Thomas

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel