Kip, Avento en Chateau Caravans failliet (en doorgestart)

Ook Chateau Caravans staat op het randje van een faillisement. Ons voorgevoel heeft ons niet bedrogen, al is de klap nog wat harder dan wij hadden verwacht. Niet alleen Kip Caravans en ‘zusje’ Avento Caravans, ook Chateau Caravans lijkt failliet te gaan. Tirus Group BV, de holdingmaatschappij van bovengenoemde caravanmerken, maakte vandaag bekend dat zij surseance van betaling aanvraagt bij de Rechtbank in Den Bosch.

 

 

*** UPDATE augustus 2008 ***

Kip Caravans heeft onder de naam Kip Nederland een doorstart gemaakt, is springlevend en heeft de merk- en modelrechten van Chateau, Delta en Beyerland overgenomen, alsmede de modelrechten van Home-Car. Kip presenteert augustus 2008 de opvolger van de Home-Car caravans onder de nieuwe naam Homestar op de Caravan Salon, en heeft grootse plannen voor een innoverende serie Beyerland caravans in 2010. De Chateau caravans zullen begin 2009 weer op de markt komen.

 

In chronologische volgorde de overige artikelen over het faillissement, én de doorstart van Kip Caravans:

*** EINDE UPDATE ***


 

Het faillisement van Kip en Avento hadden wij al een klein beetje zien aankomen, maar dat Kip door het slecht renderende Chateau Caravans het loodje legt is voor ons een verrassing. Hoewel, de uiterst beperkte hoeveelheid producten die Chateau de laatste tijd liet zien had een teken aan de wand moeten zijn.

 

Aan de andere kant toonde Home-Car wel de nodige interessante nieuwe dingen. Wij nemen aan dat ook Beyerland, Home-Car en Delta ten onder zullen gaan, en dat Cabby, waar Kip Caravans importeur van is, ongetwijfeld wel weer een nieuwe importeur zal krijgen. Voor zowel de werkmaatschappijen Kip Caravans BV, Chateau Caravans NV, Chateau Caravans BV, IRG BV als Cristall GmbH zal faillissement worden aangevraagd.

 

De belangrijkste reden voor de ontstane situatie bij Chateau Caravans is een acuut liquiditeitstekort nu de pogingen tot het verkrijgen van kapitaalversterking niet haalbaar bleken. Uiteraard is de omzet in Nederland, de belangrijkste afzetmarkt voor Kip Caravans en Chateau Caravans, de afgelopen jaar flink gedaald, sinds 2005 met maar liefst zo’n 40%. Een echt herstel van die markt is op korte termijn nog niet te verwachten. Niet alleen voor de mensen en dealers die de bestelde nieuwe caravan mislopen is dit nieuws teleurstellend, voor de betrokken werknemers is het nieuws natuurlijk nog veel slechter.

 

Bij Kip Caravans in Hoogeveen komen 75 arbeidsplaatsen te vervallen. Bij Chateau Caravans vervallen 245 arbeidsplaatsen, waarvan 7 in Nederland en 238 in Hamont-Achel in België. De Tirus Group zelf telt 3 medewerkers. Wij wensen alle betrokkenen dan ook veel sterkte.

 

* UPDATE 07-11-07: De penibele situatie blijkt vooral te wijten te zijn aan de belabberde resultaten van de Belgische bedrijven van de Tirus Groep, dus wie weet zit er een doorstart voor Kip Caravans in.

 

** UPDATE 07-11-07: De redactie ontving inmiddels meerdere reacties dat het faillisement inderdaad te wijten is aan de Belgische onderdelen van de Tirus Groep. Dat neemt neemt niet weg dat het faillisement, gezien het feit dat de Adventure Cruiser zo lang op zich liet wachten, de nogal sceptische houding van enkele Kip dealers over Kip, de geringe hoeveelheid nieuwe producten en de eerder aangekondigde vermindering van de productie voor de redactie niet echt als een grote verrassing kwam.

 

*** UPDATE 30-11-2007: Kip maakt een doorstart!

Like dit artikel
Tweet dit artikel