Kleox Shelter Travel: licht, compact en minimalistisch

Kleox Shelter Travel

Kleox Shelter Travel: licht, compact en minimalistisch

Caravans zijn er in alle soorten en maten te koop. Van heel klein tot heel groot, en van Spartaans tot superdeluxe. De Duitse Kleox Shelter Travel is klein en minimalistisch, en kun je met iedere auto trekken.

De vraag is natuurlijk of je hier over een caravan of over een campingtrailer moet spreken. Maar de Kleox Shelter Travel heeft een bed, dus is het wat ons betreft een caravan. Maar wel een die geen enkele luxe biedt, behalve een bed en een dak boven je hoofd. Voor een aantal kampeerders is dat ook genoeg.

De groep kampeerders die met minimale middelen op pad gaat, groeit gestaag. Er is dus ook steeds meer vraag naar dit soort minimalistische caravans. Maar het idee voor de Shelter Travel van de jonge Duitse fabrikant Kleox is naar eigen zeggen niet ontstaan naar aanleiding van die marktvraag., maar op een camping in de stromende regen. De oprichter van Kleox sliep in een tent en vond dat allesbehalve comfortabel, vergeleken met de omringende kampeerders in hun comfortabele campers en caravans. Daarom besloot hij om zijn tent een beetje op te waarderen tot een heel ander soort ‘tent’, met de Kleox Shelter Travel als resultaat.

Licht en compact

De Kleox Shelter Travel weegt maar 210 kilo, zodat je hem achter iedere auto kunt trekken. Dankzij de gestroomlijnde vorm is hij ook perfect geschikt om met een elektrische auto te trekken. De actieradius daarvan zal dan amper afnemen. Ook het eventuele afkoppelen bij een snellaadstation onderweg is dankzij het geringe gewicht zo gedaan. Op de camping en in de stalling neemt hij dankzij de beperkte buitenafmetingen van 3,10 x 1,80 x 1,60 meter amper ruimte in. Er is altijd wel een plekje te vinden.

De opbouw van de Kleox Shelter is gemaakt van massief polyester. De grote achterklep scharniert aan de bovenkant en zorgt voor een beschutte entree. In de wanden zijn een paar kleine raampjes gemonteerd, die voor het nodige licht en voor extra ventilatie zorgen.

Spartaans

Het interieur van de Kleox Shelter Travel versie is bekleed met vilt. Dat is niet alleen bedoeld om het geluid te dempen en voor een behaaglijke sfeer te zorgen, maar ook om de luchtvochtigheid van het interieur te reguleren. De Kleox Shelter Travel biedt een slaapplek van 2,10 x 1,25 meter. Dat is voor twee personen aan de krappe kant (al is dat altijd nog ruimer dan een lichtgewicht trekkerstentje), maar meer dan voldoende voor één persoon. Verder bestaat het interieur alleen uit een paar bagagenetten aan de zijkant.

De Kleox Shelter Travel is verkrijgbaar vanaf € 3.390. Optioneel zijn er nog zaken als een disselbak, dakdrager en verduisteringen met insectenhorren voor de ramen te bestellen. Ook is er optioneel een tent voor de achterklep verkrijgbaar.

Andere varianten van de Kleox Shelter

Wil je een nog minimalistische variant? Dan is er de Kleox Shelter Basic. In feite is dat niets meer dan de basisaanhanger en de polyester overkapping, zodat het in die vorm een soort van bagagewagentje is. Maar ook een mooie basis voor mensen die zelf een campingtrailer willen bouwen en inrichten. Een prijs van € 2.990 voor alleen een aanhangertje met polyester bak erop is misschien wel wat veel van het goede.

Heb je liever een houten in plaats van polyester opbouw? Dan is er de op aanvraag vervaardigde Kleox Shelter. Deze heeft houten wanden en een polyester dak. Iets minder gestroomlijnd, iets minder modern, maar ook iets ruimer.

Like dit artikel
Tweet dit artikel