Knaus studie van camper met Fibre-Frame en slide-outs

Knaus camper met Fibre-Frame en slide-outs

Knaus studie van camper met Fibre-Frame en slide-outs

Er zijn van Knaus enkele schetsen opgedoken van een studiemodel van een nieuw concept op het gebied van camperbouw, dat wel eens tot baanbrekende nieuwe mogelijkheden zou kunnen leiden.

De schetsen laten een camper zien, die qua stijl wel iets weg heeft van de in 2017 geïntroduceerde Knaus Deseo. Ook zijn er details in te herkennen die doen denken aan de lichtgewicht “Fibre-Frame” bouwwijze van de Knaus Travelino.

Lager gewicht

De opbouw van de Travelino is vervaardigd volgens een nieuw procedé, waarbij de wanden en het dak van geschuimd kunststof is gemaakt. Deze delen zijn afgewerkt met een soort van gelcoat en middels ultrasoon lastechniek met elkaar verboden. Deze nieuwe bouwwijze zorgt voor een aanzienlijk sterker en stijvere opbouw, ook wordt er een behoorlijke hoeveelheid gewicht bespaard. Volgens Knaus tot wel 500 kilo. Bij een caravan zorgt dat lagere rijklare gewicht ervoor dat deze caravan ook door kleinere auto’s kan worden getrokken. In het geval van een camper, waarvan de maximaal toelaatbare massa vanwege het rijbewijs B(E) vaak wordt beperkt tot 3500 kilo, zorgt het lagere gewicht weer voor een hoger laadvermogen, en ook voor de mogelijkheid om met meer personen op stap te kunnen gaan.

Meer mogelijkheden

Bovendien zorgt deze nieuwe bouwwijze ook voor veel meer mogelijkheden. In tegenstelling tot de normale bouwtechniek van vlakke wanden en een rondlopend dak kunnen de geschuimde kunststof schaaldelen in iedere willekeurige vorm worden gemaakt. Bij de Knaus Travelino zijn de zijwanden nog op de conventionele wijze gebouwd, met aluminium en Styropor schuim maar Knaus heeft aangekondigd dat de wanden binnenkort ook uit schaaldelen worden vervaardigd. Daarin kunnen dan ook de leidingen voor gas, water, elektriciteit en verwarming worden weggewerkt. Ook kunnen de schaaldelen worden gecombineerd met onderdelen van het interieur.

Campers met Fibre-Frame

Bij de presentatie van de Travelino liet Knaus al doorschemeren dat de bouwtechniek van de Travelino in de toekomst ook in (half)integraal campers van Knaus zou worden geïmplementeerd. Bij buscampers zou dat anders gaan. Daar wordt, met uitzondering van het verhoogde dak of hefdak, altijd uitgegaan van de bestaande carrosserie van de bestelbus. Als Knaus de Fibre-Frame techniek ook bij buscampers toe zou passen, zou dat een behoorlijke revolutie in de camperbouw teweegbrengen. Ook zou het onderscheid tussen een buscamper en een (half)integraalcamper daarmee compleet zijn verdwenen en ontstaan er oneindig veel nieuwe mogelijkheden. Maar dat zal voorlopig nog wel even toekomstmuziek zijn.

Slide-outs

Als we de schetsen van Neo Neo Design nader bekijken, zijn er ook een aantal slide-outs te zien. Er is er eentje aan de achterkant, en een aan de zijkant. Dit soort zaken valt dankzij de Fibre-Frame techniek naadloos en op verschillende manieren in te passen, terwijl er dankzij de lichtgewicht bouwwijze nog voldoende laadvermogen overblijft.

Alternatieve aandrijvingen

De enorme gewichtsbesparing die er met de Fibre-Frame techniek kan worden bereikt, heeft nog meer voordelen. De toekomst ligt immers bij elektrisch aangedreven voertuigen. Het gewicht van het accupakket is daarbij één van de grootste uitdagingen. Een extreem lichtgewicht bouwwijze van de opbouw schept dan weer wat extra mogelijkheden.

Bron: Promobil.de
Beelden: Knaus / NeoNeo Design GmbH

Like dit artikel
Tweet dit artikel