Knaus Tabbert Groep vraagt faillissement aan

kampeerzaken.nlDe Knaus-Tabbert Groep, met de merken Knaus, Tabbert, T@b, Eifelland, Vimara, Weinsberg en Wilk, gaat morgen, 9 oktober, naar alle verwachting haar faillissement aanvragen. Aanvankelijk zou dat vanmiddag al gebeuren, doch er was bij de rechtbank in Passau vanmiddag kennelijk geen rechter aanwezig die het faillissement kon behandelen.
De Knaus-Tabbert Groep is, met ruim 1600 werknemers verdeeld over de vestigingen in Duitsland (Jandelsbrunn en Mottgers) en Hongarije (Nagyoroszi), één van de grootste ondernemingen in de kampeerbranche.
Eind augustus, op de eerste dag van de Caravan Salon in Düsseldorf, werd bekend dat de onderneming in financiële problemen was geraakt door de dalende omzetcijfers en zwakke liquiditeitspositie. Er was daardoor te weinig financiële reserve om het komende rustige seizoen, waarin vooral wordt geproduceerd doch weinig wordt uitgeleverd en gefactureerd, door te komen.
 De Knaus-Tabbert Groep vroeg de banken daarom om een overbruggingskrediet van circa 10 miljoen euro, en presenteerde een reorganisatie- annex reddingsplan.
De afgelopen weken is er door De Knaus-Tabbert druk met de banken en financiers onderhandeld. Ook is er gezocht naar nieuwe investeerders en mogelijke overnamekandidaten, waarbij de namen Trigano, Hobby-Fendt en Adria ter sprake kwamen.
Dinsdag werd bekend dat de banken het overbruggingskrediet alleen wilden verlenen als de toeleveranciers geen aanspraken op hun vorderingen wilden doen. Deze eis was voor lang niet alle leveranciers haalbaar. De beslissing van de banken is uiteraard mede beïnvloed door de huidige kredietcrisis. Banken hebben al zoveel ellende door de uitstaande riskante kredieten, dat zij nu extra voorzichtig zijn voordat ze een dergelijk krediet verlenen.
Diezelfde avond is er weer onderhandeld, maar toen heeft men helaas moeten concluderen dat het, in de huidige economische situatie en door de enorme schuldenlast van ruim 100 miljoen euro die de Knaus-Tabbert Groep bij haar leveranciers heeft, niet lukt om het bedrijf van de ondergang te redden.
Behalve de baan van de 1600 werknemers van de Knaus-Tabbert Groep, zijn er ook ongeveer 1000 banen bij de toeleveranciers van het bedrijf in gevaar.
Komende vrijdag wordt beslist of Knaus aanwezig zal zijn op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs te Utrecht, die volgende week donderdag van start gaat. Knaus zou daar één van de grootste expsanten zijn. Hoewel de te tonen caravans wel aanwezig zijn, kunnen er niet of nauwelijks caravans of campers van de getroffen merken worden verkocht omdat ze (voorlopig) niet meer geleverd kunnen worden, als ze niet bij een Nederlandse dealer op voorraad zijn.
Volgens insiders is de kans redelijk groot dat er, gezien de uitstekende reputatie van de failliete merken, binnen afzienbare tijd een doorstart van één of meerdere merken komt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel