Knaus (Knaus-Tabbert Groep)

knausIn 1960 wordt Knaus KG door architect Helmut Knaus in Marktbreit opgericht en wordt begonnen met de productie van de serie Schwalbennest. Knaus ontwikkelt zelf het nog steeds bestaande logo: een vliegend zwaluwpaar.

Vijf jaar later verhuist de fabriek naar Ochsenfurt, daar de capaciteit in Marktbreit te laag was om aan de stijgende vraag te voldoen. Na verdere capaciteitsuitbreidingen wordt in 1970 de huidige fabriek in Jandelsbrunn bij Passau gebouwd. In 1981 worden alle activiteiten van Knaus KG ondergebracht in Knaus GmbH. en alle activiteiten in Jandelsbrunn geconcentreerd. In 1988 start de productie van campers. Op 25 januari 1991 overlijdt Helmut Sr. en neemt zijn zoon Helmut jr. alle aandelen over.

In 1993 wordt in Nagyoroszi bij Budapest in een joint venture met Tabbert (Knaus Tabbert Ungarn Kft.) een fabriek gesticht die in eerste instantie de caravans van het merk Eifelland voor de Nederlandse markt gaat produceren.

In maart 1997 verwerft Knaus een meerderheidsbelang in Marcampo Caravanas de Portugal. Beter bekend als de fabrikant van Vimara. In 1998 wordt in Portugal de Knaus Toy en Mustang geproduceerd. In september 2003 brengt Knaus de productie van Vimara in Duitsland onder. Een paar jaar daarna verdwijnt dit merk van de markt.

Met de stichting van Knaus AG in 1996 ontstaat ook een nauwe samenwerking met Tiag Tabbert Industrie AG die in september 1997 door Knaus wordt overgenomen. In 2002 ontstaat Knaus Tabbert Group GmbH. Op 9 oktober 2008 vraagt de onderneming faillissement aan.

Hoewel verschillende bedrijven (o.a. Adria, Trigano en Hymer) belangstelling in de boedel hebben getoond, wordt Knaus Tabbert per 1 januari 2009 door de Nederlandse Investeringsmaatschappij HTP Investments BV uit Venlo overgenomen. In april 2011 heeft HTP een aandeel in Merelco Reisemobile GmbH genomen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel