Voedsel- en Warenautoriteit raadt koken op koffergastoestellen af

koffergastoestel ontploft

Een ontploffend koffergastoestel, © NVWA

UTRECHT – Het koken op de zogenaamde koffergastoestellen wordt afgeraden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit eigen laboratoriumtesten is gebleken dat deze kooktoestellen kunnen ontploffen.

Van de 27 modellen die de NVWA heeft onderzocht, wat overeenkomt met circa 80 procent van alle in Nederland verkochte gastoestellen, bleek geen enkel koffergastoestel veilig te zijn. Bij gebruik kan de gasbus namelijk ontploffen.

Deze kooktoestellen zijn de bekende kleine éénpits kooktoestellen in een koffertje, waarvan de gasvoorziening wordt verzorgd door een gasflesje in ‘spuitbusmodel’. De toestellen worden voornamelijk gebruikt bij picnicken en door de minder frequente kampeerders, maar soms ook door steengrillrestaurants.

Gasbus kan ontploffen

Door de bouwvorm van deze kooktoestellen kan de tijdens het koken ontwikkelde warmte niet goed weg. Het gasbusje in het kooktoestel kan volgens het onderzoek van de NVWA tijdens het koken een temperatuur van boven de 70 graden bereiken, dat kan tot gaslekkage en ontploffingsgevaar leiden. Bij de laboratoriumtesten van de NVWA blijkt dat hier geen extreem gebruik voor nodig is, bij de testen is namelijk een normaal in de handel verkrijgbare grote bak-/braadpan gebruikt. Onderstaand filmpje geeft een goed beeld van een dergelijke ontploffing:

Voorlopig niet gebruiken

De geteste modellen zijn representatief voor alle koffergastoestellen op de Nederlandse markt. De NVWA heeft echter niet alle koffergastoestellen getest. In theorie is het dus mogelijk dat sommige koffergastoestellen wél veilig zijn.

De producenten en leveranciers moeten nu op hun beurt aantonen dat hun gastoestel wel of niet veilig is. Uiteraard dienen zij de onveilige producten van de markt te halen en hun afnemers zo nodig informeren over de gevaren van het het gebruik van het koffergastoestel. De NVWA raadt consumenten uit voorzorg af om te koken op koffergastoestellen zolang geen enkele fabrikant de veiligheid kan garanderen.

Alle informatie over het onderzoek en wat te doen vind je op de website van de NVWA.

Like dit artikel
Tweet dit artikel