Kroaten kamperen veel vaker dan wie dan ook

Kroaten kamperen veel vaker dan wie dan ook

Kroaten kamperen veel vaker dan wie dan ook

Kroaten blijken de meest fervente kampeerders van Europa te zijn. Volgens recente cijfers van Eurostat, geanalyseerd door de Kampeer en Caravan Industrie (KCI), brachten Kroaten per inwoner gemiddeld meer dan 5,5 nachten door op een camping in 2022.

Dit maakt hen de absolute koplopers in de Europese Unie, waar de gemiddelde Nederlander nog geen anderhalve nacht kampeert en de Duitsers en Belgen het moeten stellen met respectievelijk een halve en minder dan 0,3 nacht per persoon.

Opmerkelijke outsider

De passie voor kamperen in Kroatië is opvallend als we kijken naar de cijfers uit de rest van Europa. Het land ontpopt zich tot een opmerkelijke outsider. Een blik op de cijfers leert ons dat er in 2022 in totaal meer dan 393 miljoen kampeernachten werden geregistreerd onder 448 miljoen inwoners, wat neerkomt op bijna 0,9 nacht per persoon.

De Kroaten overnachtten per inwoner gemiddeld meer dan 5,5 overnachtingen op een camping in 2022. Naast Kroatië, waar de kamperen dus erg populair blijkt te zijn, volgen Frankrijk en Denemarken met iets meer dan 2 nachten per inwoner. Zweden neemt met ruim 1,6 nacht de vierde plek in beslag, gevolgd door Nederland met 1,5 nacht. Nederland blijkt op dit gebied dus helemaal geen koploper te zijn, al staan we wel in de top 5. De Nederlanders kamperen overigens wel 5 keer meer dan Belgen en 3 keer meer dan Duitsers.

“De rek is er nog lang niet uit”

Terwijl de Nederlanders met bijna 26,5 miljoen nachten stevig in de top-5 staan, is de groei vooral na de coronapandemie opmerkelijk te noemen. De cijfers van Eurostat laten een groeiende trend van buitenrecreatie en avontuur zien, die zich door heel Europa uitstrekt. Een beweging die naar verwachting alleen maar zal toenemen in de komende jaren.

Volgens Leo Diepemaat, voorzitter van de KCI, is de populariteit van kamperen onder Nederlanders wel te verwachten: “We staan er internationaal om bekend en op vrijwel elke camping in Europa tref je wel een landgenoot aan. Het bezit van caravans, campers en vouwwagens in Nederland ligt inmiddels op een recordniveau, en de rek is er nog lang niet uit.”

Diepemaat benadrukt dat recreatieondernemers in binnen- en buitenland slim moeten inspelen op deze trend door voldoende capaciteit en faciliteiten te bieden. Kamperen is en blijft een geliefde vakantiebesteding, maar voor veel Europese landen ook een belangrijke economische factor.

Like dit artikel
Tweet dit artikel