Kroeglopers en Het Watersnoodpad beide winnaar Wandeltrofee 2014

Startpunt Watersnoodpad

Het Watersnoodpad start in Zierikzee

AMSTERDAM – De wandelroutegidsen Het Watersnoodpad en Kroeglopers zijn beide gekozen tot winnaars van de Wandeltrofee 2014. De prijzen zijn uitgereikt op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs, dit weekend in de Amsterdam RAI.

Het is voor het eerst dat de verkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2014 twee winnaars oplevert. Beide winnende wandelgidsen hebben hun sterke en zwakke kanten, aldus de jury.

Het Watersnoodpad

Wandelen in het spoor van de Nederlandse watersnoodramp 1953: van de  wandelroutegidsen die tussen 1 oktober 2012 en 1 oktober 2013 zijn verschenen, heeft Het Watersnoodpad van Theo Klanke volgens de jury het origineelste thema. Zwak punt is de verschijningsvorm. Het boekje past weliswaar in de binnenzak, maar enkele historische foto’s zijn te klein afgedrukt. En het ontbreekt aan thematische kaartjes waarop je de verschillende overstroomde gebieden in detail kunt zien.

Kroeglopers

Het sterke punt van de wandelgids Kroeglopers is volgens de jury juist de vorm. Grappig terugkerend detail in de lay-out is het bierviltje. Pluspunt zijn ook de fraaie wandelingen die voor het grootste deel over onverharde paden voeren. Minpuntje is dat het thema net iets te weinig aandacht krijgt: als je volgens de jury je wandeling eindigt in de kroeg, wil je over de bierkaart toch net iets meer weten dan de gids vermeldt.

Twaalf ‘stevige routes’

Kroeglopers van de auteurs Rutger Burgers en Menno Zeeman is bedoeld als tegenhanger van de talrijke wandelgidsjes voor vrouwen langs theetuinen en leuke adresjes. Twaalf ‘stevige routes’ voeren steevast naar een kroeg. De gids richt zich op ‘echte mannen’, met niet teveel poespas, niet al te complexe routes, gewoon een goed leesbare kaart en een robuuste routebeschrijving.

Tien etappes over Schouwen-Duiveland

Het Watersnoodpad is een 154 kilometer lange wandelroute over Schouwen-Duiveland. Het pad is verdeeld in 10 etappes variërend van 7 tot 20 km. Vanuit Zierikzee loopt het pad via het Watersnoodmuseum naar Bruinisse, Brouwershaven en Burgh-Haamstede. Via Neeltje Jans loopt het pad weer terug naar Zierikzee. Het Watersnoodpad is in het boek in één richting beschreven, maar het echte pad is bewegwijzerd en haakt aan op het bestaande knooppuntensysteem.

Nederlands Kustpad

Behalve Kroeglopers en Het Watersnoodpad was ook het derde deel van de serie Nederlands Kustpad (LAW 5-3) genomineerd: een wandelroute van 268 km van Stavoren in Friesland naar Bad Nieuweschans in Groningen (Lange-Afstands-Wandelpad 5-3) van uitgever Wandelnet.

De Fiets en Wandelbeurs wil met de Wandelroute van het Jaar het  wandelen in binnen- en buitenland  stimuleren. De vakjury bestond ditmaal uit Leon Receveur (reisboekhandel De Noorderzon), Tom Kooiman (redacteur Wandelkrant te voet), Vladimir Mars (routemaker Bureau Lopende Zaken) en Joost Vermeulen (zelfstandig reisjournalist & routegidsenmaker).

Wandelroute van het jaar

De jury van de Wandeltrofee selecteert jaarlijks drie gidsen uit tien Nederlandstalige titels. De Wandeltrofee 2013 was De Brabantse Wal. Streekpad 17 – Wandelen langs de steilranden, van Stichting Wandelnet.

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel