Kwarttarief hoeft niet meer apart aangevraagd

Wie een gebruikte camper koopt waarvoor het kwarttarief in de wegenbelasting geldt, hoeft dit speciale tarief voortaan niet meer apart aan te vragen. Dat heeft de Belastingdienst onlangs bekendgemaakt op zijn website. De maatregel geldt sinds 1 januari 2013.

 


 

kampeerzaken.nlDe nieuwe regel kan camperaars vele honderden euro’s en vooral veel ellende schelen. Al lijkt het algemeen bekend, het komt nog voor dat mensen ten onrechte het volle tarief aan wegenbelasting betalen, omdat ze niet weten dat voor hun camper het kwarttarief geldt. Tot maart 2012 was dat geen groot probleem, omdat ze de te veel betaalde belasting netjes terugkregen. Begin vorig jaar heeft de Belastingdienst echter besloten de regels strikt te gaan hanteren en niet verder terug te gaan dan de ingangsdatum van het lopende tijdvak van drie maanden. Onlangs ontdekte een camperaar nog dat hij hierdoor 6.000 euro aan onterecht betaalde belasting niet terugkrijgt.


 

De NKC heeft via verschillende kanalen erop aangedrongen dat er een eind komt aan deze misstand, onder meer door de zaak aan te kaarten bij de Nationale ombudsman. ‘We zijn erg blij dat dit nu is geregeld’, zegt Marretje Jelmersma, manager verenigingszaken bij de NKC. ‘Het was een valkuil, vooral voor nieuwe camperaars en daar zijn we nu vanaf.’

Overigens betekent de nieuwe regel nog niet dat auto’s die volgens het kenteken een camper zijn, automatisch onder het kwarttarief vallen. De Belastingdienst en de RDW blijven hier namelijk verschillende criteria voor hanteren. Wie zelf een camper bouwt en het kenteken bij de RDW laat aanpassen, moet dus nog steeds zelf bij de Belastingdienst het kwarttarief aanvragen. Dat geldt ook voor campers die bijvoorbeeld na import voor het eerst in Nederland op kenteken worden gezet.

Bron: NKC
 

Voor meer informatie: www.belastingdienst.nl

Like dit artikel
Tweet dit artikel